10 transformirajućih ideja za tepih u dnevnom boravku

Tepih može transformirati sobu ili stvoriti središnju točku u prostoru svojom bojom, teksturom i stilom. U naizgled beskrajnom izboru veličina, boja, uzoraka i materijala, odabir odgovarajućeg tepiha može biti izazov.  Kada odabirete tepih za dnevni boravak, vodite računa da veličina tepiha odgovara vašem prostoru za sjedenje. Dizajneri interijera savjetuju tepih koji je dovoljno velik da pokrije područje za sjedenje s prednjim nogama kauča i stolica na tepihu. Donosimo deset ideja za inspiraciju kako bi odabir bio zabavniji i malo manje stresan.

1.  Orijentalni tepih u modernom uređenju 

Orijentalni tepisi izgledaju sjajno i u modernim i u tradicionalnijim dnevnim boravcima. Ako želite unijeti promjenu u svoj ultra moderni dnevni boravak, iznenadite orijentalnim tepihom.  Kombinacija novog i starog dat će vašoj dnevnoj sobi prijeko potrebnu dozu osobnosti. Šareni orijentalni tepih s mnoštvom detalja posebno će se istaknuti u dnevnim boravcima koji su minimalno uređeni i u pretežno bijelim i svijetlim tonovima.

2. Umjetnost na tepihu  

Upečatljive linije i uzorci na tepisima postale su pravo malo umjetničko djelo podova. Možete birati od raznih apstraktnih uzoraka do upečatljivih geometrijskih uzoraka. Također, možete biti malo hrabriji i odabrati tepihe s dizajnom nepravilnih linija. Vodite računa o boji te ju uskladite s ostalim predmetima dnevne sobe.

3. Mekano i ugodno  

Transformacija prostora ne podrazumijeva uvijek jarke boje i drastične poteze. Ponekad će upravo odabir nježne umirujuće nijanse tepiha donijeti vašem prostoru novu dimenziju. Mekani gusti tepih u nijansi svijetlo ružičaste ili sive transformirat će vaš dnevni boravak u opuštajuću oazu.

4. Inspirirano morem

Možda niste te sreće da cijele godine boravite uz more, ali tu atmosferu možete stvoriti uređenjem dnevnog boravka u nautičkom ili morskom stilu. Odaberite tepih u plavim, morskim nijansama,  ostatak uređenja ostavite neutralan i prozračan i osjećajte se uvijek opušteno kao na plaži. 

5. Boho šarenilo

Ako želite u svoj dnevni boravak unijeti vedri boho stil, ali ne želite pretjerati sa šarenilom, dodavanje živahnog tepiha je sve što vam treba. Izražene boje oku su ugodnije ako dolaze od poda, pa je tepih vaša prilika da se stvarno prepustite zabavnom uređenju. Iznenadit ćete se  trenutnom transformacijom dnevne sobe upravo tim jednim savršenim predmetom.

6. Uskladite stilove

U posljednje vrijeme vrlo su popularni otvoreni prostori u kojima se spajaju blagovaonica i dnevna soba, a ponekad i kuhinja. Izazov s otvorenim tlocrtima je pronaći način da se dva životna prostora povežu, a da ipak svaki prostor zadrži svoj identitet. Tepih je najjednostavniji način povezivanja vaša dva prostora. Odaberite zajedničke boje za svaki tepih ili potpuno različite uzorke tepiha u istoj boji.

7. Isprobajte nešto novo 

Stvorite novu paletu boja u dnevnom boravku, bez mijenjanja postojećeg namještaja ili dekoracija. Odlučite se za nešto hrabriji odabir boje tepiha od uobičajenog. Promjena boja može biti transformirajuća i zaista istaknuti druge boje i predmete koje prije niste ni primijetili.

8. Veće je bolje

Ako niste sigurni koju veličinu tepiha odabrati uvijek se radije odlučite za veći tepih nego manji. Zbog premalenog tepiha oblik vašeg dnevnog boravka činit će se neobičan. Sve dok ostavljate podjednaku količinu neprekrivenog prostora sa svake strane, velikim tepihom stvorit ćete koheziju.

9. Spojite nespojivo

Spajanje različitih stilova i materijala koji se na prvi pogled čine nespojivim prostoru će dati originalni izgled.  Tepisi su glavni stilski dodatak ovakvim uređenjima. Kada želite dodati više drame u svoj prostor bez dodavanja previše boja, crna u kombinaciji s neutralnim tonovima je odličan izbor. Eklektični dnevni boravak usidrite odabirom modernog crno bijelog tepiha, s pravilnim geometrijskim uzorkom.

10. Udobnost prije svega 

„Udobnost ispred stila“ kao dizajnersko pravilo ušlo je u svijet interijera kroz skandinavski stil.  Prema ovoj popularnoj filozofiji uređenja sve je u ugodi i uživanju u malim stvarima, s ciljem da uvijek osjećate udobnost, šarm i radost. Odaberite izrazito nježan i mekan tepih manjih dimenzija, koji oponaša umjetno krzno i unesite u svoj dnevni boravak novu dimenziju ugode.

Pogledatje i cjelokupnu ponudu naših tepiha.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.