Deset stvari koje trebate uzeti u obzir prije kupnje zavjesa

Odabir zavjesa može biti prilično zahtjevan ako ne znate što točno tražite. Kako biste pronašli najbolje zavjese za svoj dom donosimo vam popis najvažnijih stvari o kojima treba voditi računa prije kupnje.

Funkcija

Kod odabira zavjesa i sjenila za prozore najprije razmislite o tome koliko prirodnog svjetla želite u prostoriji. Zavjese mogu biti prozirne i propuštati gotovo svu svjetlost, a mogu i potpuno zamračiti prostoriju. Ovisno o tome za što koristite sobu, možete donijeti odluku i o količini svjetlosti koju ćete kroz zavjese propustiti.

Boja

Boja vaših zavjesa bi trebala biti u skladu s ostatkom uređenja i namještaja. Možete odabrati zavjese koje će se stopiti s postojećim bojama dekora ili one koje će biti s njima u kontrastu. Ne zaboravite uzeti u obzir i boju zidova. Ako želite da se zavjese ističu i budu u fokusu, odaberite nijansu koja je u suprotnosti s namještajem i zidovima.

Slojevi  – da ili ne?

Kod odabira izgleda vaših zavjesa slojevi mogu značajno doprinijeti cjelokupnom dojmu. Odlučite li se za dva sloja zavjesa, kombinirajte prozračne materijale uz nešto gušće i teže dekor zavjese. Također, možete izabrati dekor zavjese s izraženim uzorkom koji će odlično izgledati uz neutralnu zavjesu. Prednost je što slojeve možete koristiti prema potrebi, kad vam treba malo više privatnosti samo navucite dodatni sloj zavjesa.

Tkanina

Vrsta tkanine za zavjese utječe na cjelokupni izgled i funkcionalnost zavjesa. Lagane tkanine su prozračne, ali ih je nešto teže nabrati. Guste, teške zavjese se teško pomiču. Uravnotežite gustoću i teksturu materijala kako biste dobili najbolji izgled i funkcionalnost.

Idealna dužina i širina

Zavjese koje padaju točno do poda su uvijek u modi. Za dramatičniji izgled možete se odlučiti za dužinu zavjesa koja je još duža za nekoliko centimetara. Tako će se dodatno nabirati. Za praktičniju opciju odlučite se za zavjese nekoliko centimetara iznad poda.

Idealna širina zavjesa ovisi o širini prozorskog okvira. Jedan od načina da se dođe do idealne širine je izmjeriti okvir i pomnožiti ga s 2 i 2,5. Dodatna tkanina pomaže postići skupljeni izgled kada su zavjese navučene.

Razina privatnosti

Ne zaboravite da zavjese služe i za stvaranje privatnosti u domu. Savršene zavjese za vaš dnevni boravak možda neće dobro funkcionirati za vašu spavaću sobu. Zavjese od primjerice čipke su nježne i romantične, ali pružaju vrlo malo privatnosti. Odabir gušćih zavjesa daje vam privatnost u spavaćoj sobi kakvu želite, osobito noću.

Šivanje po mjeri

Šivanje zavjesa po mjeri ima mnoge prednosti: možete prilagoditi dimenzije veličini prozora i napraviti zavjese koje će savršeno pristajati vašem prostoru, poput savršeno iskrojenog odijela. Uz široku ponudu materijala lako ćete pronaći onaj koji će se uklopiti u vaš prostor.

Održavanje

Tkanina i materijal zavjese određuju kako i koliko često je trebate čistiti. Iako je dovoljno zavjese prati svakih 3-6 mjeseci, postoje neke tkanine koje zahtijevaju više njege, a neke se mogu prati u perilici. Razmislite za koju vrstu održavanja ste spremni. Zavjese koje se mogu prati u perilici možete češće i brže osvježiti dok ćete vjerojatno rjeđe nositi zavjese na kemijsko čišćenje.

Izgled karniše

Karniše također utječu na cjelokupni izgled zavjesa. Najčešće se montiraju na zid ili na strop i obično su metalne ili drvene. Svaka vrsta karniše donosi drugačiji izgled zavjesa i druge prednosti. Ovisno o tome kako ih postavite ovisit će i hoće li zavjese padati bliže ili dalje od prozora te kako će se nabirati. 

Cijena

Ako se pitate koliko je previše kad je pitanju cijena zavjesa i koji je optimalni trošak, najbolje je da razmislite o trajnosti i vlastitim sklonostima uređenju interijera. Ako često volite promijeniti uređenje možete po vrlo pristupačnim cijenama naći kvalitetne i lijepe opcije. S druge strane, ako su zavjese nešto što kupujete jednom za nadolazeće godine uložite nešto više u kvalitetan i izdržljiv materijal koji će dugo izgledati kao novi.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.