Dom koji odiše obiteljskim ugođajem

Poneki domovi već na samom ulasku zrače dobrodošlicom i toplinom. Tome svakako doprinosi namještaj, uređenje, ali i onaj poseban osjećaj obiteljske atmosfere. Obiteljski domovi trebali bi prije svega biti praktični i udobni. To je prostor za zajedničke trenutke  i druženje, ali i živote članova razne dobi i potreba. Donosimo nekoliko savjeta kako dom učiniti ugodnim mjestom za cijelu obitelj.

Boje koje smiruju

Boje u prostoru igraju važnu ulogu kad je u pitanju cjelokupni dojam i osjećaj. Intenzivne i kričave boje poput narančaste ili žute mogu učiniti da se osjećate nervozno i nisu dobar odabir za prostorije u kojima želite opušteniju atmosferu. Za miran ambijent u kojem će se cijela obitelj osjećati ugodno birajte nijanse plave, neutralne bež i svijetlo – sive tonove.

Personalizirajte

Prostor će postati dom onda kad ga ispunite stvarima koje volite. Slobodno pokažite ono što jeste i što volite, svoju osobnost i svoje strasti. Da biste dom ispunili osobnošću uključite omiljene predmete iz vašeg djetinjstva i sitnice s putovanja, slike svojih najmilijih i umjetnost kojoj se divite. Važno je da ne zakrčite prostor, stoga umjesto hrpe raznih predmeta, odaberite nekoliko najdražih komada i istaknite ih na posebno i vidljivo mjesto.

Podijeli pa vladaj!

Napravite nekoliko manjih, intimnijih prostora unutar jednog velikog prostora. Na primjer odvojite, kutak za čitanje, prostor za obiteljsko druženje ili uredski prostor. Odvojite prostore pomoću tepiha, namještaja i rasvjete.

Zavjese

Zavjese dodaju nježnost i toplinu grubim i hladnim zidovima i prozorima. Unose u sobu osjećaj topline i intimnost pružajući privatnost i upijajući zvukove. Zavjese također pomažu smanjiti jako vanjsko svjetlo. Iako prirodno svjetlo nije loša stvar ponekad reguliranje svjetlosti pomaže stvaranju intimnijeg okruženja.

Opušteno

Tepisi, jastuci i druge mekane i tople tkanine u domu savršen su odabir za povećavanje ugode i unošenje opuštajuće atmosfere. Tepisi upijaju buku i stvaraju toplu podlogu između vaših stopala i hladnih, tvrdih podova u vašem domu. Plišani jastuci i navlake pružaju mekoću i nježnost.

Topla rasvjeta

Za ugodniji osjećaj u svom domu koristite blagu, toplu rasvjetu. Ona djeluje više umirujuće od jakog hladnog osvjetljenja, koje vas drži budnijima. Toplo osvjetljenje daje crvenkasti, narančasti ili žućkasti sjaj. Stvorite ambijentalno osvjetljenje uz pomoć podnih lampi i svijeća.

Svježina

Sobne biljke i svježe cvijeće daju vitalnost prostoriji, pomažu u čišćenju zraka i mogu pozitivno utjecati na vaše raspoloženje. Dekoriranje elementima iz prirode može vam pomoći da se povežete s prirodom. Također, organski oblici prirodnih komada ublažavaju oštre i stroge linije u prostoru.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.