Kako jednostavno i lako održavati zavjese

Čiste zavjese doprinose lijepom izgledu i ugodnoj atmosferi u prostoru. Ponekad je potrebno skinuti zavjese s prozora i oprati ih ručno ili u perilici rublja, a ponekad je dovoljno očistiti ih bez skidanja. Donosimo osnovne upute oko pranja i čišćenja zavjesa te nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ih održavate uvijek čistima.

Vodite računa o materijalu

Najbolji način čišćenja zavjesa ovisi o materijalu od kojeg su izrađene, stoga prije čišćenja svakako provjerite sastav tkanine. Pamučne zavjese protresite na otvorenom ako je moguće, a potom operite na osjetljivom ciklusu. Kod pranja zavjesa od prozirne tkanine ili čipke u perilici rublja postoji mogućnost pretjeranog gužvanja materijala, stoga ih je najbolje prati ručno u hladnoj vodi s deterdžentom. Za neke svečanije materijale i podstavljene zastore preporučuje se kemijsko čišćenje. Ako se ipak odlučite sami oprati zavjese kojima je preporuka kemijsko čišćenje, vodite računa da ih perete u hladnoj vodi.

Bez pranja

Kako biste bolje održavali svoje zavjese, ponekad je dovoljno očistiti ih i osvježiti bez pranja i skidanja s prozora. Jednom tjedno, prije čišćenja ostatka sobe dobro protresite zavjese da se riješite prašine. Pričekajte desetak minuta da se prašina slegne pa očistite namještaj i pod.

Temeljito usisavanje jednom tjedno ili barem dva puta mjesečno također može pomoći da se riješite nakupljene prašine na zavjesama. Upotrijebite odgovarajući nastavak usisavača i prođite s njim po zavjesama. Osim usisavača, može poslužiti i čistač na paru. Dobar čistač na paru osvježit će zavjese i pomoći da ih održavate čistima.

Nekoliko korisnih savjeta:

1. U perilicu rublja stavite samo zavjese.  Zavjese koje se mogu staviti u perilicu uvijek treba prati same. Ne želite da vaše lijepe bijele zavjese poprime ružičastu ili sivu nijansu zbog zalutalog komada odjeće. Osim toga, zavjese su velike i treba im dovoljno prostora da se osigura temeljito pranje u bubnju.

2. Nikada ne sušite u sušilici. Za najbolju njegu zavjesa ostavite ih da prirodno osuše, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru uz dovoljno zraka. Sušilica može oštetiti čak i najotpornije tkanine. Umjesto toga, iscijedite što više vode iz njih i ostavite da se osuši. Izdržljivije tkanine možete glačati na nižim temperaturama, ali pazite da ih ne spalite.

3.Perite redovito. Za najbolje rezultate, preporučuje se zavjese prati svaka tri mjeseca. To će ih održati u izvrsnom stanju i lijepo će mirisati. Nemojte čekati da se nečistoća i zaprljanja primijete.

4. Pročitajte upute za čišćenje. Imajte na umu da se određene tkanine kao što su lan ili pamuk mogu skupiti u perilici rublja. Proučite upute o pranju i sušenju prije nego napravite nepovratnu grešku.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.