lvt pod dom tepihland najbolji laminati

LVT pod ili laminat – koju podnu oblogu izabrati?

Kod odabira podova u stambenom prostoru nekako smo se uvijek vodili starom recepturom i drvene podne obloge postavljali u prostorije gdje češće boravimo poput dnevne i spavaće sobe, blagovaonice. Dok smo one hladne gurali u ostale prostorije poput hodnika, kuhinje i kupaonice.

Kako je vrijeme odmicalo, tehnologija napredovala, a modni stilovi se preokrenuli, sve češće u spavaćim prostorijama pronalazimo kamene ili keramičke pločice, a u kuhinjama drvene podove.

Estetika

I laminat i luksuzni vinilni podovi vizualno su identični. Oba mogu izgledati izvanredno poput drveta, kamena, keramike ili gotovo bilo kojeg drugog materijala.

Godinama su se laminati smatrali boljim od vinilnog poda: gušći, relativno jednostavni za postavljanje, čvrsti i s realističnom grafikom i reljefom. Tada je na tržište ušao luksuzni vinilni pod (LVT) i nadmašio laminat s još realističnijim izgledom. Kad su se deblje luksuzne vinilne podnice s unaprijed pričvršćenom podlogom pojavile, razlika između vinila i laminata je gotovo nestala.

LVT ili laminat

Sposobnost odupiranja vlazi glavna je razlika između vinilnih podova i laminata. Njihova otpornost na vlagu diktira prostorije u kojima se laminatni podovi mogu postavljati za razliku od vinilni podova koji su pogodni za postavljanje bilo gdje u kući.

Sve vrste vinilnih podova nisu samo otporne na prolijevanje već su u potpunosti vodootporni jer se izrađuju od 100-postotnih polimernih vodootpornih materijala, dok stariji oblici vinilnih podova mogu imati podlogu od tkanine ili filca. Luksuzni vinilni podovi mogu se uroniti u vodu na dulje vrijeme, osušiti i ponovo koristiti što ih čini sjajnim izborom za kupaonice kao zamjena za hladne pločice ili vlažna mjesta poput podruma.

Izbor između vinilnog i laminatnog poda na koncu pada na izbor omjera funkcionalnosti i cijene jer su po estetici gotovo identični. Ali jednu stvar je sigurna, luksuzni vinilni podovi su nova generacija vinilnih podova.

Jednostavnost postavljanja

Luksuzni vinilni podovi dolaze u rolama, daskama ili pločicama koje pristaju jedna uz drugu i tvore takozvani plutajući pod. Ukupna debljina ovih podova kreće se od 2 mm do 5 mm ovisno o namjeni. Ovi podovi se vrlo lako i jednostavno postavljaju zbog čega ih bez problema možete presložiti ili preseliti kada ste spremni osvježiti izgled vašeg prostora.

Mogu se položiti na bilo koju površinu koja je prethodno prikladno pripremljena, kao beton, drvene podloge ili keramičke pločice. Također se mogu kombinirati i s podnim grijanjem.

Otporni na mehanička oštećenja i jednostavni za održavanje

Rađeni od nekoliko PVC slojeva ojačanih staklenim vlaknima i svojim antibakterijskim i antistatičkim svojstvima, jer ne privlače kukce ni grinje i ne zadržavaju prašinu na svojoj glatkoj površini, današnji LVT podovi svrstavaju se u top izbor kada je u pitanju uređenje vašeg prostora. Uz sve to su odlični toplinski i zvučni izolatori tako da su odličan izbor za svako kućanstvo.

Održavanje je jednostavno i lagano, najčešće je dovoljno samo nekoliko poteza krpom i pod opet blista. A vama ostaje više vremena da se posvetite stvarima koje volite ili opustite u omiljenom naslonjaču.

Izgled drvenog ili kamenog poda bez gnjavaže?

LVT – luksuzne vinilne pločice – savršeni su kandidat za vaš novi pod. Vodootporni, jednostavni za postavljanje, ekstremno otporni na abrazije i grebanje i jednostavni za održavanje, ovi su podovi omiljeni s dobrim razlogom. Praktični su i lijepi, luksuzni vinilni podovi jednostavno zadovoljavaju sve kriterije.

Bilo da se odlučite za laminatni pod ili LVT pod, sve se svodi na osobni odabir i koliko ste voljni na kompromis između cijene i funkcionalnosti.

Pogledajte ponudu naših LVT podova i laminata.