Savjeti i informacije

KORISNO

Mrlja na tepihu? Evo kako je ukloniti

Article image

Mrlje na tepihu su svakodnevna pojava i nerijetko su jedan od glavnih razloga zbog kojeg se želite riješiti tepiha. Bez obzira imate li djecu, kućne ljubimce ili živite sami, mrlja na tepihu će se pojaviti kad-tad.

Prvo što ćemo svi pokušati napraviti je ‘spasiti’ omiljeni tepih. Ne morate očajavati svaki put i odmah trljati grubo jer to neće pomoći. Ni traženje broja najbliže praonice nije potrebno jer mi imamo rješenje za vas.

Zašto ne smijete trljati tepih?

Dugotrajnim i čestim trljanjem tepiha trgaju se vlakna tepiha. Mrlja će nestati, ali vaš tepih će imati kraći vijek trajanja. Zato bolje obradite pažnju na četiri koraka koje smo isprobali i provjereno rade, a proces je vrlo jednostavan.

Prvi korak – Potrebne su vam dvije plastične boce s prskalicama i dvije čiste krpe za pranje. U jednu bocu natočite hladnu vodu, a u drugu mješavinu pola čajne žličice sapuna za pranje posuđa i pola litre  mlake vode.

Drugi korak – Dio čiste krpe za čišćenje pošpricajte mlakom mješavinom sapuna i vode i tapkajte po mrlji. Izbjegavajte ribanje i grubo trljanje. Kako se mrlja topi tako suhim dijelom krpe brišite mrlje s tepiha. Postupak ponovite sve dok se mrlja ne makne.

Treći  korak – Drugu krpu natopite hladnom vodom i s njom počnite skidati otopinu sapuna. Potom opet tapkajte područje na kojem je mrlja sa suhim dijelom druge krpe.

Četvrti korak -Kada se mrlja skine s tepiha na to mjesto naslagajte papirnate ručnike i stavite nešto teško poput knjige kako bi izvukli vodu i ubrzali proces sušenja. Ostavite preko noći, a ujutro prođite preko vlakna tepiha i pustite ih da se osuše.

               mrlja        

Dodatni savjet:

Preporučuje se jednom godišnje tepih dubinski usisati i strojno očistiti. Ali ako nemate vremena, uzmite sodu bikarbonu jer ona pomaže u istjerivanju prljavštine i loših mirisa. Izbjegavajte ovaj savjet ako je vlaga visoka jer onda soda može napraviti više štete nego koristi. Za vrijeme vlažnih dana poprskajte tepih alkoholnim octom. Prije nego što se odlučite na ovaj potez, na malom dijelu tepiha isprobajte kako će se ponašati jer može, kao i soda, uništiti tepih. Alkoholni ocat je dobro koristiti jer će također razgraditi prljavštinu, pa tako i ukloniti izvor mirisa. Postoje i profesionalna sredstva za čišćenje od kojih su najbolji prah ili pjena koje iščetkate zatim temeljno tepih usišete.

Ako ste  ipak u potrazi za novim tepihom ili tapisonom pogledajte našu ponudu na Jankomiru ili Valesajmu.

Online katalog tepiha pogledajte OVDJE

Online katalog tapisona pogledajte OVDJE

Europska unija HAMAG BICRO ESIF Financijski instrumenti
Saznaj više
x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne Slažem se