najbolji način kako uzeti mjere za zavjesu

Najbolji način kako uzeti mjere za zavjesu

Pri odabiru nije samo bitno da odaberete koju zavjesu želite nego i pogoditi prave mjere kako bi se uklopila u prostor. Možda se čini kao lagan zadatak, ali zapravo samo trebate pripaziti pri mjerenju što točno želite.

 zavjesu                       zavjesu      

Savjeti prije mjerenja:

Prvo postavite karnišu na željeno mjesto, a tek se onda zaputite u kupovinu.

Koristite metalnu traku za mjerenje jer se platnene ili plastične rastežu tijekom vremena i mogu pokazati lažne mjere. Dok mjerite sve mjere obavezno zapisujte.

Korak 1: Mjere za karnišu

Idealno bi bilo da se karniša postavi 15 cm iznad prozora i da je sa svake strane šira od njega za 15 do 20 cm. Mjere za vašu karnišu će biti širina prozora (A) plus 15 do 20 cm s obje strane (B).

Korak 2: Mjere za širinu zavjese

Prilikom mjerenja širine zavjese svakako uzmite u obzir gustoću njezinih nabora. Ako želite zavjese sa srednje gustim naborima, dužinu karniše pomnožite sa 1,5, dok za zavjesu s više nabora pomnožite s 2,5. Ako želite dvodijelnu zavjesu na dobivenu mjeru dodajte još 20 cm tako da se dijelovi mogu preklopiti na sredini.

zavjesu                               zavjesu

Korak 3: Mjere za dužinu zavjese

Prije mjerenja odlučite se kako dugačke zavjese želite imati; do poda ili do prozorske daske.

U slučaju da se odlučite za zavjese do prozorske daske onda bi one trebale završavati 1,5 cm iznad daske, dok bi one koje padaju ispod prozorske daske trebale završavati na 15 cm ispod daske. Zavjese do poda se svakako ne bi trebale vući po podu pa zbog toga trebaju završavati na oko 2 cm iznad poda.

Imajte na umu da postoje različiti načini vješanja zavjese. S načinom kojim nikad nećete pogriješiti je da mjerenje započinjete na mjestu vješanja zavjese pa sve do željene točke. Ali pripazite ako kroz karnišu prolaze prsteni jer tada mjerenje treba započeti oko 3 cm iznad karniše.

Ako se na mjestu gdje želite staviti zavjesu nalazi radijator preporučujemo da odaberete kraće zavjese koje završavaju oko 15 cm iznad radijatora kako bi omogućili normalno strujanje toplog zraka kroz prostoriju.

Pogledajte našu ponudu ZAVJESA.