Pet stvari na koje treba obratiti pažnju kod odabira zavjesa zimi

Gotovo 40 posto topline gubi se kroz prozore. Stoga, utoplite svoje prozore prije zime. Odaberite kvalitetne zavjese koje će pomoći zadržavati toplinu u domu. Kad je riječ o odabiru zavjesa, u obzir treba uzeti materijal i boju, duljinu i nabiranje tkanine. Također, vodite računa o održavanju te razmislite o opciji šivanja po mjeri. Donosimo nekoliko napomena koje vrijedi uzeti u obzir prije kupnje.

1. Materijal

Odabir tkanine je vrlo važan dio odabira zavjesa, budući da o materijalu ovisi trajnost zavjese, izgled ali i funkcionalnost. Ako je materijal  pretežak  neće se moći nabrati, a ako je prelagani možda neće dobro padati.

Neke tkanine mogu pomoći u zaštiti sobe od hladnoće. Uobičajeno je koristiti vunene i antilop tkanine zavjese za zimu jer su debele i teške.  Mnogi hoteli i komercijalne zgrade koriste antilop, baršun ili tvid jer njihova težina pomaže blokirati svjetlost i zadržati toplinu. Održiva opcija između najlona i debljih, prirodnih tkanina je poliester. Ova tkanina idealna je za zavjese u spavaćim ili dnevnim sobama. (boho)

Kako biste ih učinili debljima, blokirali još više svjetla i spriječili hladnoću da uđe u vašu kuću, možete ih obložiti dodatnim slojem. Također, možete svojim zavjesama dodati dekor zavjesu od poliestera koja će služiti i za zamračivanje prostorije po potrebi. model duke i model cosmic

2. Dimenzije

U mnogim domovima radijatori su smješteni ispod prozora s ciljem što bolje kontrole zraka i temperature u prostoriji. Prema tome, u sezoni grijanja  mnogi se odlučuju na dužinu zavjese koja seže malo ispod prozorske daske kako ne bi prekrila radijatore. U slučaju da se odlučite za zavjese do prozorske daske onda bi one trebale završavati 1,5 cm iznad daske, dok bi one koje padaju ispod prozorske daske trebale završavati na 15 cm ispod daske.

Ako ipak volite da zavjese dosežu skroz do poda, najprije odlučite koliko visoko iznad prozora želite da počnu. Postavljanje karniše više od prozora dat će osjećaj visine cijeloj prostoriji. Dizajneri često vješaju zavjese oko 15 centimetara iznad okvira prozora, ali za dramatičan izgled, neki idu više. Ako želite učiniti da vaš prostor izgleda veći, postavite neutralne predimenzionirane zavjese, koje vise iznad i ispod prozora, i otprilike su dvostruko veće. model airy

3. Slojevitost

Možete spojiti moderan i lijep izgled s energetskom učinkovitošću tako da postavite zavjese u više  slojeva. Slojevite zavjese stvaraju uži zračni prostor i tako sprječavaju ulazak hladnog vanjskog zraka što omogućuje zaštićenoj unutarnjoj zavjesi da održava ugodnu sobnu temperaturu.

Na primjer, objesite zavjesu s uzorkom s pričvršćenom podstavom model bamboo blue  ispred deblje jednobojne dekor zavjese za zamračivanje dekor dim out.

4. Ugođaj u prostoru

Zavjese uvelike mijenjaju osvjetljenje prostorije, a to može imati veliki učinak na cjelokupni ugođaj. Ako je prostor zajednički poput dnevnog boravka, trebali biste razmisliti o tome da ozračje bude opušteno i živahno. U tom slučaju izbjegavajte duboke tamne tonove koji bi prostor mogli učiniti dramatičnijim i mračnijim. Odaberite zavjese svijetlih tonova i razigranijih uzoraka kao što su model studio i model scandi.

S druge strane, u spavaću sobu možete unijeti više dramatičnog ugođaja i uz tamnije tonove stvoriti prostor koji je ambijentalniji. U tome će uvelike pomoći bohemian world i silent fjord.

5. Kemijsko čišćenje ili pranje u perilici rublja?

Jedna od stvari na koju se lako zaboravi kod kupnje je održavanje i trajnost. Razmislite o tome hoćete li zavjese nositi na kemijsko čišćenje ili prati kod kuće u perilici rublja.  O tome će ovisiti odabir materijala. Poliesterske zavjese ne blijede kao druge prirodne tkanine i obično se mogu prati u perilici kao što je naš model verona. Pamučne zavjese također možete prati  u perilici uz blagi ciklus, hladnu ili mlaku vodu i blagi deterdžent kao na primjer naš model nature. Mnoge vrste zavjesa zahtijevaju kemijsko čišćenje, na primjer zavjese izrađene od baršuna, velura, svile, vune i brokata.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.

Prati nas: