Savjeti i trikovi za pravilno održavanje zavjesa

Savjeti i trikovi za pravilno održavanje zavjesa

Jedan od najosjetljivijih tekstilnih dekora koje imamo u svom domu svakako su zavjese. Kod kupovine novih zavjesa bitno je upoznati se koliko je materijal zahtjevan za održavanje i pranje. Svakako pokušajte model zavjesa prilagoditi svojim navikama i životnim potrebama, jer pravilnim održavanjem itekako ćete im produžiti vijek trajanja.

Za duži vijek zavjesa

Kod odabira zavjesa dobro promislite želite li utrošiti vrijeme na glačanje, pogotovo ako živite na prometnom mjestu, tada ćete zavjese prati barem svaka dva mjeseca. Tada se morate zapitati želite li se onda uz pranje mučiti i s glačanjem.

Postoje zavjese koje nećete moći prati ručno niti strojni nego samo u kemijskoj čistionici. Oko održavanja svakako se raspitajte u našim poslovnicama, naš tim će vam pomoći pronaći zavjesu koja u potpunosti odgovara estetikom, ali i materijalom u vaš životni prostor i uz vaš lifestyle.

Kemijsko čišćenje – najbolja opcija

Najbolje i najidealnije bi bilo sve zavjese prati u kemijskoj čistionici, no to si ne možemo uvijek priuštiti. Zato kako bi pranje kod kuće bilo što efikasnije, dobro je zavjese namočiti prije stavljanja u perilicu i nakon toga isprati. Tako će prvi val prljavštine otići i pranje će biti efikasnije, a zavjese će nakon pranja u perilici biti kao nove.

Zlatno pravilo kojeg bi se svi trebali pridržavati jest da se zavjese ne bi smjele prati na temperaturi višoj od 30°, naročito one koje u svom sastavu imaju svilu ili viskozu. Optimalan program bi bio onaj koji ima većina perilica rublja za osjetljive tkanine, jer takvi programi ne centrifugiraju robu, tako da se zavjese neće oštetiti niti jako zgužvati kao što bi mogle za vrijeme centrifugiranja.

Jedina iznimka su zavjese od pamuka koje se mogu prati na višim temperaturama, ali bi ih nakon pranja trebalo odmah staviti sušiti i pokupiti dok su još vlažne, kako bi se lakše ispeglale.

Iz perilice odmah na karnišu

Ako niste ljubitelj peglanja, a zavjese nisu pamučne, najbolje ih je vlažne objesiti na karnišu gdje će se same izravnati.  Ako ih ipak odlučite ispeglati, napravite to dok su još vlažne i na vrlo laganoj temperaturi. Zavjese od debelog neprozirnog pamuka poželjno je ipak ispeglati prije stavljanja.

Ponudu pogledaj OVDJE, a sva detaljna pitanja o zavjesama odgovorit će vam naš tim u odjelu zavjesa.