tepihland zavjese trendovi interijer dizajn

Trendovi zavjesa koje obožavaju dizajneri interijera

Obično zaboravimo koliko su nam zavjese u domu važne sve dok ne uđemo u prostoriju koja ima gole prozore. Dodavanje zavjesa jednostavan je i povoljan projekt kojeg možete poduzeti, a donosi veliku preobrazbu sobe. Kako bismo vam olakšali kupnju donosimo vam nekoliko trendova i dizajnerskih preporuka s kojima ne možete pogriješiti.

Idealna mjera

Slično kao i kod kupnje odjeće, sa zavjesama je najvažniji dobar ‘fit’. Prema tome, prije nego odaberete boju, uzorak i materijal odredite točnu dužinu, širinu i visinu za zavjesu. Kako biste utvrdili koliko točno široka treba biti svaka zavjesa, dizajneri interijera savjetuju mjeriti 30 do 60 cm s obje strane prozora. Duljina najviše ovisi o tome kako želite da vaše zavjese izgledaju. Mnogo dizajnera voli mjeriti zavjese tako da samo dodiruju pod.  Za formalniji izgled, savjet je dodati duljini 4 cm tako da se zavjesa malo napuše na podu. 

Trendovi zavjesa koje dizajneri interijera obožavaju.

Prozirno

Dizajneri jednostavno obožavaju oštre, bijele, prozirne zavjese. One su izvrstan izbor za sve koji žele puno svjetla, privatnost i lijep izgled. Prozirna zavjesa dopušta ulazak prirodnog svjetla u prostor, a istovremeno omogućuje  privatnost. Ako vam se sviđa izgled prozirnih zavjesa tijekom dana, a ipak želite omogućiti zamračivanje noću, objesite dvostruku zavjesu s parom debljih, gušćih zavjesa za zamračivanje.

Neutralno s uzorkom

Neutralne boje neizostavan su dio svakog dekora, najviše zbog njihove prilagodljivosti i suptilnosti. Neutralne nijanse odišu jednostavnošću i uklapaju se dobro u prostore svih dimenzija.

Ako se želite držati neutralnih boja i zadržati malo više osobnosti, dizajneri savjetuju da razmislite o pamučnim neutralnim zavjesama koje u sebi imaju malo sjaja. Također, možete izabrati neutralnu zavjesu koja ima sitni uzorak. On neće upadati u oči, niti remetiti ostatak uređenja, a unijet će malo zanimljivosti u neutralne prostore. 

Okomite pruge

Okomite pruge, inače jednostavnim i običnim zavjesama, dodaju ležeran ugođaj. Također, dodaju visinu i uljepšavaju prostor, a i dalje su čistih klasičnih linija. Mnogi se dizajneri, stoga, slažu da zavjese s ovakvim uzorkom mogu učiniti čuda za sobu. One zadaju ton sobi i plijene pažnju.

Mnogi dizajneri vole kombinirati s hrabrim uzorkom na zavjesama, jer za razliku od bojanja zidova, i zavjese dodaju puno boje sobi, ali ih je lakše zamijeniti prema novim trendovima.

Room with striped window curtain, metal wardrobe, desk and chair

Sve nijanse sive 

Dizajneri interijera vole beskrajne mogućnosti neutralnih zavjesa. Zato je siva boja jedan od njihovih  saveznika u raznim stilovima uređenja. Ova boju dizajneri interijera često koristi zbog njene sposobnosti da istakne druge boja oko sebe. Nevjerojatno je kako siva dobro izgleda uz apsolutnu sve druge boje. Nećete pogriješiti ako sivu zavjesu odaberete kako biste naglasili neku drugu boju u interijeru, niti ako ju želite uklopiti u neutralni prostor.