tepihland ultimativni vodič odabir zavjesa

Ultimativni vodič za odabir zavjesa

Donosimo nekoliko savjeta koji će dobro doći svakome tko planira kupnju zavjesa za svoj dom. Na što treba pripaziti i kako odabrati i izmjeriti idealnu zavjesu, pročitajte u nastavku.

  1. NAMJENA

Prije nego počnete razmišljati o bojama i uzorcima, razmislite o namjeni koju zavjesa ima u prostoriji. Često krenemo u potragu za zavjesama, dekorima, panel tkaninama, ne razmišljajući o funkciji prozorskih pokrivala. Razmislite koliko svijetla želite propustiti u sobu i koliko vam je važno da ste zaštićeni od vanjskih utjecaja. Imajući to na umu, odaberite odgovarajuću zavjesu za pojedinu prostoriju.

Dnevni boravak i spavaće sobe

Ako je vaš dnevni boravak okrenut prema južnoj strani, najbolje će vam odgovarati zavjese od tamnijih i gušćih materijala koji dobro doziraju ulazak sunčeve svjetlosti u vrućim, ljetnim danima.

Razmislite želite li da se vaše zavjese u dnevnom boravku stope s dekorom ili želite da se ističu. Ovisno o tome, odaberite zavjese slične boji zidova ili u boji koja će skroz iskočiti u odnosu na ostatak prostorije.  Kod odabira zavjese za spavaću sobu svakako vodite računa da vam one ne ometaju san. Prema tome, guste zavjese tamnijih boja najbolji su odabir. Osim što stvaraju intimnu atmosferu, blokirat će ulazak sunčeve svjetlosti i osigurati vam neometani odmor.

Kuhinja i hodnik

Za kuhinju birajte zavjese koje se lako održavaju i čiste jer kao i sve drugo u kuhinji i zavjese će se brzo prljati. Ako je kod vas kuhinja spojena s ostatkom dnevnog boravka, računajte na to da ćete često zračiti prostor i otvarati prozor.

I za kuhinju i hodnik dobro rješenje su rolo zavjese i unutarnje žaluzine. Ako se ipak odlučite na klasičnije zavjese, uzmite u obzir veličinu prostora.  U slučaju da se radi o manjem prostoru izbjegavajte šarene materijale ili one s istaknutim uzorcima. Radije birajte nešto suptilniji izgled koje neće dodatno vizualno umanjivati prostor.

2. MATERIJALI

Pamuk i lan su gotovo uvijek odličan odabir i odgovaraju većini soba. Nešto gušći i teži baršun najbolje će odgovarati u spavaćim soba. Umjetna svila, baršun i lan imaju i prednost pred drugim materijalima s obzirom na to da se najbolje vješaju.  Za minimalistički uređene domove, savršen odabir su lagane, svijetle zavjese koje će naglasiti jednostavnost i prozračnost prostorije. U tradicionalno uređenim domovima dobar su odabir tkanine poput umjetne svile, žakarda ili pamuka.

3. DUŽINA

Prije nego što počnete zapisivati mjere i dimenzije, odlučite koliko visoko iznad prozora želite da zavjese započinju. Dizajneri vole postaviti zavjese oko šest centimetara iznad okvira prozora, no za dodatnu vizualno povećanje prostorije, možete ići i više.

Mjerite od vrha prozora, plus centimetri visine odakle će zavjese visjeti, sve do poda. Za tradicionalniji izgled, zavjesa se može lagano vući po podu, u tom slučaju svojoj ćete duljini dodati još dva ili tri centimetra.  Za moderan izgled prostorije neka zavjesa bude u ravnini s podom.

Kada mjerite širinu prozora, dizajneri savjetuju da dodate obostrano četiri do osam centimetara i udvostručite ukupan broj kako biste osigurali punoću zavjese.

4. STIL

Kad ste sve navedeno uzeli u obzir, preostalo vam je da odlučite želite li moderne panel zavjese ili ste više za klasičan odabir nabrane tkanine. Treba li vam dvostruki sloj? Stvar je vašeg osobnog stila i preferencija. Ako vam prostor dozvoljava, birajte ono što vam se najviše sviđa i što vama stvara najbolji ugođaj. Ipak ćete vi u njih svakodnevno gledati.