Veliki vodič za odabir laminata

Odabir poda za dom koji najbolje zadovoljava vaše potrebe može biti prilično zahtjevan. Laminat je posljednjih godina sve popularniji izbor. Za one koji vole drvene podove, ali si ne mogu priuštiti skupe opcije, laminat se pokazao kao jedna od najboljih dostupnih alternativa. Povoljan je, izdržljiv i vrlo lako se postavlja.

Što je laminat?

Laminatni pod je sintetički proizvod izrađen od nekoliko slojeva koji se međusobno spajaju u procesu laminiranja. Izrađen je tako da bude pristupačan i izdržljiv, a sastoji se od četiri različite komponente: balansni sloj, nosivi sloj, dekorativni i zaštitni sloj.

Gdje se postavlja?

Laminatni podovi su vrlo izdržljivi što ih čini odličnim izborom za prostore s velikim prometom, poput dnevnih soba, ulaza i hodnika. S obzirom na veliki izbor dizajna, današnji laminati nisu samo izdržljiva opcija, već i estetski vrlo privlačna. Prema tome, dobro će se uklopiti u svaku prostoriju doma. Vodootporni materijali i jednostavna ugradnja omogućuju korištenje u vlažnijim prostorijama doma poput kuhinja, podruma i kupaonica.

Klasifikacija laminata

Kod odabira laminata primijetit ćete oznaku klase. Ovisno o otpornosti laminata na mehanička oštećenja, vlagu, abraziju i habanje on se dijeli po različitim klasama. Prema tome je predviđen za korištenje u različitim prostorijama, ovisno kakvi su uvjeti korištenja u tim prostorijama
Ukratko, što je klasa viša, laminat je kompaktniji i čvršći. Međutim, kad se radi o kućnoj upotrebi nema potrebe za laminatima najviše klase budući da su opterećenja na laminat u kućnoj upotrebi uglavnom minimalna.
Na prodaji ćete naći laminat od četiri glavne klase (31-34). Klasa laminata 31 smatra se materijalom za kućnu upotrebu, s niskom razinom opterećenja, primjerice onom u spavaćoj sobi. Uz to se prodaju i laminati klasa od 32 do 34, a razlikuju se prema dopuštenom opterećenju, od srednjeg (pogodno za dnevne sobe, hodnike, kuhinje) do najvišeg (za komercijalne i industrijske objekte).

Stil i funkcija

Laminat dolazi u velikom izboru boja i tekstura tako da možete odabrati stil koji najbolje odgovara vašem domu. Izbor je raznovrstan, uključujući trešnju, kesten, javor, hrast, bor i orah u bezbroj nijansi. Laminatne teksture protežu se od klasičnih, glatkih do prirodnih, rustikalnih površina.
Kod odabira stila i izgleda laminata vodite računa o njegovoj upotrebi s obzirom na životne navike vas i vaših ukućana. Ako vodite miran život, svaki laminat će vam odgovarati. Ako je vaše kućanstvo aktivno, imate djecu, kućne ljubimce i česte goste, uzmite to u obzir kod odabira. Podovi s raznolikim uzorkom, završnom obradom niskog sjaja ili patinom izgledat će puno bolje čak i nakon dužeg vremena korištenja.

Završni sjaj

Preferirate li visoki sjaj ili mat izgled? Odaberite izgled koji se najbolje uklapa u vaše uređenje. U svakom slučaju, razina sjaja laminata neće imati veliki utjecaj na trajnost laminatnog poda. Podovi niskog sjaja mogu malo bolje sakriti pojavu manjih površinskih ogrebotina od podova većeg sjaja.

Održavanje

Ako još uvijek niste sigurni je li laminatni pod dobar izbor za vas, ne zaboravite još jednu veliku prednost. Lako se čisti! Za održavanje nisu potrebne posebne upute ili materijali. Usisavač, metla ili blago vlažna krpa, što god preferirate, dobro će poslužiti za čišćenje laminata. Uz jednostavno održavanje, dobit ćete pod koji će dugo godina izgledati lijepo, uredno i moderno.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.