Vodič za odabir idealnih zavjesa za spavaću sobu

Izbor zavjesa za spavaću sobu može utjecati na vaš san i odmor, stoga pažljivo birajte one koje će, osim lijepe, biti i funkcionalne. U ovom smo vodiču prikupili informacije i savjete koji će vam pomoći da odaberete zavjese za svoju spavaću koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Izolacija i privatnost

Zavjesama ćete lako dodati teksturu i osjećaj dimenzije u prostor. Također, zavjese stvaraju izolaciju i povećavaju privatnost. Kod odabira zavjesa za spavaću sobu razmislite koliko svjetlosti želite propustiti. Ako želite potpuno zamračenu spavaću sobu u kojoj ujutro ništa neće ometati vaš san, birajte teške i guste materijale koji ne propuštaju puno svjetlosti. Možete se odlučiti i za nešto laganije zavjese uz dodatak dekor zavjesa od gušćeg materijala pa ih prema potrebi koristiti.

zavjesa spavaća soba

Materijali

Dizajneri interijera predlažu korištenje tkanina koje dobro filtriraju svjetlo. Neki od uobičajenih materijala za zavjese za spavaću sobu su pamuk, svila, a mnogi se odlučuju i na pristupačne i lako održive umjetne materijale.

Pamuk

Pamuk je svestrana tkanina koja se koristi u svim uređenjima i stilovima. Budući da može biti vrlo lagana tkanina, pamučne zavjese moraju biti pravilno podstavljene kako bi visjele i padale po želji. Ako želite blokirati sunčevu svjetlost u svijetloj prostoriji, odaberite pamuk uskog tkanja ili ih dobro podstavite.

spavaća soba zavjese

Umjetna svila 

Svila je tkanina koja svakoj prostoriji daje luksuzni osjećaj. Izgleda vrlo romantično i svečano u prostoru. Međutim, prirodna svila možda nije najpraktičniji odabir za osvijetljene prostorije budući da loše podnosi izloženost suncu. Stoga se mnogi odlučuju na umjetnu svilu, ili saten svilu. Zavjese od umjetne svile imaju taj raskošni efekt svile, ali su otpornije i izdržljivije.

Sintetički materijali

Sintetički ili miješani materijali su najpristupačnije opcije. Poliester, akril i najlon su vrlo čest izbor tkanina za zavjese u spavaćim sobama. Sintetički materijali su izdržljivi, pristupačni i ne gužvaju se. Također, vrlo lako se održavaju, neće se skupiti niti promijeniti oblik.

spavaća soba dekoracija zavjesama

U neutralnom ili zemljanom tonu

U posljednje vrijeme popularne su neutralne nijanse zavjesa, kao i zemljani tonovi. Odabirom bijelih, bež ili svijetlo sivih zavjesa ne možete pogriješiti, a u trendu su trenutno i nešto izraženije boje i nijanse poput plave, smaragdno zelene i terakote.

Stvorite ravnotežu

Vodite računa da boja zavjesa dobro funkcionira s bojama ostalih tkanina, poput tepiha i posteljine. Zavjese s uzorkom dobro funkcioniraju kada nemate previše uzoraka u drugim elementima svoje spavaće sobe.  U neutralnim spavaćim sobama birajte uzorke točkica, elegantnih pruga, geometrijske uzorke kako biste razigrali prostor. Imajte na umu da je spavaća soba namijenjena odmoru i opuštanju stoga nemojte pretjerati. Iskoristite boju i materijal zavjesa kako biste stvorili idealan balans u sobi koja će odisati mirom i ugodom.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.