5 savjeta kako pripremiti terasu za ljetno uživanje

Kad je dobro iskorišten, vanjski prostor u domu donosi  najbolje od oba svijeta.  Može biti jednako privlačan, udoban i elegantan kao i interijer, a uz to nudi i svjež zrak i prirodu. Ako svoju terasu ili balkon  trenutno koristite kao odlagalište za uvenule biljke ili polomljeni vanjski namještaj, razmislite što propuštate. Postoji puno jednostavnih načina za pretvaranje zapuštenog vanjskog prostora u neodoljivo mjesto za opuštanje i zabavu.

1. Udobnost na prvom mjestu

Bilo da imate veliko dvorište s terasom ili mali, uski balkon, svaki vanjski prostor u domu želite iskoristiti za opuštanje i uživanje u svježem zraku. Razmislite o postavljanju udobnog sjedećeg namještaja i iskoristite svaki komad slobodnog prostora da tu udobnost povećate. Ako imate manji balkon, postavite velike sjedeće jastuke i deblji tepih koji će grijati pod. 

2. Što više zelenila, to bolje

Svakom vanjskom prostoru prirodno odgovara puno zelenila. Udahnite život svojoj terasi  biljkama u lončanicama i visećim žardinjerama. Ako vam je održavanje biljaka i trave na životu preveliki pothvat, dobro će poslužiti i one umjetne. Postavite komad umjetne trave na svoj balkon kao podnu oblogu i uživajte u osjećaju koji će pružati. Ako imate bazen u dvorištu, bilo da se radi o onom ugrađenom ili onom na napuhivanje, umjetna trava bit će dobra podloga za prostor oko bazena. Lako se održava i uklapa u vanjski prostor.

3. Višenamjenski

Kako biste bolje iskoristili svoj vanjski prostor podijelite ga u više zona. Koristite različite materijale za podove kako bi razlikovali odvojena mjesta za druženje. Čvršće i izdržljivije podne obloge dobre su za područja gdje se sjedi, jede i druži, dok umjetni travnjak može poslužiti kao lijep put do bazena ili vrta.

4. Zavjese za terase i balkone

Dodavanje vanjskih zavjesa na terasu ili balkon vašeg stana nudi brojne prednosti. Privatnost, dodatna zaštita od vremenskih nepogoda, zaštita od sunca i insekata samo su neke od tih prednosti. Također, zavjese donose nezamjenjivu estetsku komponentu izgledu vaše terase ili balkona. Prilikom odabira materijala za balkonske zavjese, najbolja opcija je sintetika. Većina zavjesa otpornih na vremenske uvjete su od umjetnih materijala poput poliestera. Ovisno o vašim potrebama, one mogu biti prozirne, vodootporne, deblja platna i slično. Važno je da sve dekorativne komponente u vanjskim prostorima budu u skladu s prirodnim tonovima i potiču ugodu i opuštanje.

5. Minimalistički

Male prostore ponekad je potrebno učiniti vizualno prostranijim i prozračnijim. Male balkone, stoga, uredite jednostavno i minimalistički. Namještaj svedite na onaj nužni, a sve što odlučite postaviti neka bude funkcionalno. Držite se jednostavnih linija i neutralnih boja, a za ugodniju komponentu postavite tepih neutralnih tonova

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.