5 boja koje utječu na raspoloženje u prostoru

Prema psihologiji  boja različite nijanse mogu imati široki raspon utjecaja na raspoloženje, od veselja i uzbuđenja do izazivanja anksioznosti. Prema tome, kod uređenja interijera birajte boje sukladno njihovom utjecaju na ugođaj u prostoru. Boje koje stimuliraju i podižu energiju u prostoru birajte za kuhinje, blagovaonice ili mjesta gdje želite veću aktivnost. Umirujuće nijanse su dobar odabir za dnevne boravke, spavaće i dječje sobe. U nastavku donosimo kratki pregled boja i utjecaja koji imaju u prostoru te savjete kako ih upotrijebiti u domu.

1. Jednostavna, umirujuća bijela

Bijela boja asocira na mir i spokoj. Simbolizira čistoću, eleganciju i neiskvarenost.  Na psihološkoj razini, bijela boja je dobar odabir za osobe koje pate od klaustrofobije i anksioznosti. Vizualno čini prostor većim i čišćim. Smirujući učinak neutralne bijele boje smanjuje napetost, stoga, pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog tlaka.

Bijelu boju možete koristiti u bilo kojem dijelu kuće, uključujući spavaću sobu, kupaonicu, kuhinju, dnevni boravak i blagovaonicu. Prednost je i to što bijelu boju lako možete upariti s bilo kojom drugom bojom u prostoru.

Odaberite tapison modela Sensation u bijeloj boji za spavaću sobu ili tepih modela Flux za dnevni boravak. Kombinirajte bijeli tepih s dekor zavjesama u istoj boji za otvoreni, prozračni i umirujući prostor.

2. Opuštajuća i ljekovita plava

Plava boja je jedna od najsmirujućih boja u paleti za dizajn interijera i ima niz pozitivnih učinaka na psihu. Opušta um i usporava rad srca, metabolizam i krvni tlak. U psihologiji boja često se ističe kako plava boja ima ljekoviti učinak na um. Ovo posebno vrijedi za nebesko plave nijanse i svijetle nijanse plave jer podsjećaju na vodu, more i bazene, poput zavjese modela Cosmic.

Duboke nijanse plave, poput kraljevski plave možete kombinirati uz namještaj u bijeloj boji za moderni dnevni boravak, a odlično se uklapa i u mediteranske stilove uređenja.

3. Vedra i poticajna žuta

Žuta boja automatski podiže raspoloženje jer čini prostoriju osvijetljenom i sunčanom. Iako se povezuje uz vedrinu i veselje, žuta ima i neke negativne učinke o kojima treba voditi računa. Ako je ima previše u prostoru, žuta boja može stimulirati nekontrolirane emocije i povisiti uzbuđenje i krvni tlak. Mozak povezuje visoki krvni tlak s osjećajem bijesa, što može uzrokovati da ljudi lako izgube živce.

U dizajnu interijera žuta boja se preporučuje za kuhinju, blagovaonicu, hodnike i kupaonice. Koristite dekorativnu žutu zavjesu Finest u kombinacijama sa sivom ili bijelom.

Ako ste se odlučili na žutu u svom domu, dozirajte ju u kombinaciji s nježnijom paletom boja. Unesite vedrinu u dnevni boravak ili dječju sobu uz šareni tepih modela Bloom sa žutim akcentima.

4. Moćna crvena

Crvena boja simbolizira moć, snagu i strast. Primjenom crvene boje u domu stvarate uzbuđenje i podižete energiju u prostoru. Crvena je dobar odabir u poslovnim prostorima ili kućnim uredima. Možete ju koristiti i u dnevnoj sobi i spavaćoj sobi, ali pripazite kako ju dozirate. U uredima, crvena inspirira vodstvo, energičnost i proaktivnost. Budući da je vrlo poticajna, crvena boja je dobar odabir za dnevne boravke gdje će poticati na razgovor i interakciju. Za dnevni boravak koji odiše elegancijom odaberite crvene guste dekor zavjese.

5. Moderna i funkcionalna crna

Crna boja označava jednostavnost i funkcionalnost. Crna je u mnogim kulturama boja tuge i žalosti, ali označava i snagu i eleganciju. Ova boja najbolje funkcionira u modernom dizajnu interijera i daje prostoru dubinu i eleganciju.  

Crna je idealan odabir za prostore poput malih kupaonica jer prostor automatski izgleda vrlo moderno. Možete je koristiti u svim prostorijama doma, ali u pravilnim dozama. Pretjerana primjena crne može prostor učiniti hladnim i dramatičnim. Balansirajte crnu boju u domu uz svijetle, neutralne tonove. Crni zid najbolje će te istaknuti uz tepih u krem nijansama suptilnog crnog uzorka.  

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.