5 stvari na koje treba paziti kod odabira podnih obloga

Kod odabira najboljeg poda za dom treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika kao što su razina vlage u prostoriji, trajnost materijala i jednostavnost održavanja.  Novi pod može biti dugoročna investicija, pa bi odabir poda trebao uskladiti vaše potrebe s vašim stilom. Donosimo nekoliko osnovnih stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odabira idealne podne obloge u domu.

1. Životni stil

Kako izgleda jedan vaš uobičajeni dan kod kuće? Koje sobe su najprometnije? Imate li kućne ljubimce koji borave unutra?  Razmotrite ova pitanja kad odabirete podnu oblogu. Uvijek vodite računa o funkcionalnosti i za prostorije velikog prometa birajte podove koje su otporni na habanje i koji će dugo izgledati uredno i lijepo. Isprobajte izdržljive podove poput laminata, vinilnih podova ili čak tapisona.

2. Minimalno održavanje

Ako tražite podove koji zahtijevaju minimalno održavanje najbolji su svi oblici vinilnih podova, kao što su ploče ili daske. Laminatni podovi su također dobra opcija.

Vinilni pod je izuzetno vodootporan i neće se oštetiti čak i ako voda ostane na površini dulje vrijeme. Vinilni podovi izrađeni su od sintetičkih materijala, a posebno su izdržljivi jer su rađeni od više slojeva.

Ako ipak, bez obzira na težinu održavanja, želite puno drvo i podnu oblogu poput drvenog parketa uzmite u obzir da je potreban trud kako bi drveni podovi izgledali dobro. U tom slučaju područja s velikim prometom prekrijte tepisima i tepih stazama kako biste smanjili troškove održavanja.

3. Gdje postavljate pod?

Pažljivo razmislite o mjestu postavljanja vašeg novog poda. Izbor poda se razlikuje ovisno o tome postavljate li pod u podrum ili na drugi i treći kat kuće.  Podrumi su osjetljivi na vlagu u zemlji, što svakako ne smijete zanemariti kod odabira podne obloge. Isto tako, podovi u kuhinji i kupaonici podložni su oštećenjima od vode i vlažnih uvjeta, što također treba uzeti u obzir kod odabira. Ono što se događa u sobi također je nešto što morate imati na umu. U kuhinjama podovi su izloženi čestim mrljama i izlijevanjima pa će vam trebati nešto što je otporno i lako se čisti.

4.  Izgled sobe

Širina, duljina i položaj vaših podnih obloga također čine razliku u prostoru. Široke daske u maloj prostoriji mogu imati isti učinak kao široke pruge na osobu i mogu učiniti da soba izgleda veća.

Luksuzne vinilne ploče (LVT) izvrsna su opcija za male prostore jer nude opcije različite širine dasaka u gotovo svim stilovima stilu i boji koje možete zamisliti. Manju sobu možete učiniti većom i prozračnijom odabirom  poda svjetlije boje poput neutralnog tepiha ili svijetlog drveta.

5. Cjelokupni dojam

Nakon što se odlučite za pod koji želite u različitim sobama vašeg doma, razmislite kako se svi podovi međusobno uklapaju. Bila bi prava šteta odabrati super opcije i onda shvatiti da su potpuno nespojive u istom kućanstvu. Iako je svaka prostorija priča za sebe, uvijek sagledajte dom kao cjelinu. Uskladite materijale, tonove i stil uređenja svake prostorije s ostatkom uređenja doma.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.