tepihland blog 7 stvari za proljetno čišćenje

7 preporučljivih stvari na listi za proljetno čišćenje doma

Nakon duge zime i puno vremena provedenog u zatvorenom prostoru, vaš dom vapi za proljetnim čišćenjem. Vrijeme je za osvježenje i pripremu za topliju sezonu. Raskrčite stvari koje ste navukli kroz hladnije mjesece, raspremati svoje ormare, riješiti se nereda i reorganizirajte svoj dom.

1. Počnite ispočetka

Početak proljeća je dobro vrijeme da se riješite svega i počnete ispočetka. Riješite se starih podsjetnika, čestitki i svega drugog što ste nakupili, a ne treba vam. Objesite nove rasporede, pozivnice i podsjetnike za nadolazeću proljetnu i ljetnu sezonu. Vodite računa o tome da ne trebate popuniti svaki centimetar.  Iznenadit će vas koliko prazan prostor u domu može doprinijeti dobrom osjećaju i protoku zraka.

počnite ispočetka

2. Podijeli pa vladaj!

Proljetno čišćenje može biti zaista veliki pothvat pogotovo ako imate puno kvadrata koje treba dovesti u red. Podijeliti posao na dva ili tri dana. Odredite od kojih prostorija ćete najprije krenuti i dajte si dovoljno vremena. Ne zaboravite da će radovi biti manje stresni ako si dopustite pauze za snack, opuštanje uz dobru glazbu ili predah na svježem zraku.

podijeli pa vladaj

3. Pravilo „jedna godina“

Ako živite u klimi s četiri godišnja doba i godinu dana niste odjenuli komad odjeće, vjerojatno taj komad odjeće nećete niti nositi i vrijeme je da ga se riješite. Kada je riječ o raspremanju ormara, olakšajte si tako da se riješite sve odjeće koja je višak. Razvrstajte i donirajte odjeću koju više ne nosite. Nakon što ste se riješili starih ili oštećenih predmeta, pripremite odjeću za novu sezonu. Operite i izglačajte svoje proljetne i ljetne komade i olakšajte si jutarnje spremanje i žurbu.

proljetno čišćenje pravilo

4. Neka vaši pomoćnici rade ispravno

Pravo je vrijeme za provjeru ispravnosti uređaja, pražnjenje vrećice usisavača i sortiranje krpa za čišćenje. Mnogo puta zaboravimo na alate koji nam pomažu održavati i čistiti domove. Uz povremeno održavanje, dulje će trajati i omogućiti bolje rezultate.

proljetno čišćenje pomoćnici

5. Ništa ne smije ostati zaboravljeno

Stvari poput ventilatora, žarulja, lustera ili staklenih vaza često u svakodnevnom održavanju zaboravljamo. Proljetno čišćenje je vrijeme da obrišete prašinu i s tih lako zaboravljivih predmeta i mjesta. Pravo je vrijeme da obrišete prašinu s vrhova okvira vrata, kvaka i učinite da rasvjetna tijela zasjaju. Čak možete staviti većinu staklenih predmeta poput plafonijera u perilicu posuđa.

zaboravljeno

6. Očistite ladicu s glupostima

Proljetno čišćenje je idealno vrijeme da napokon raščistite onu jednu ladicu u koju kroz cijelu godinu ubacujete više manje nepotrebne gluposti. Računi koji vam više ne trebaju, papirići, dugmad, privjesci za ključeve, spajalice, gumice za kosu, vrijeme je da se riješite svega što vam ne služi. Ono što ostaje, organizirajte i razvrstajte kako biste lakše pronašli kad vam zatreba.

očistite ladicu

7. Osvježite proljetnim detaljima

Unesite malo života u prostorije dodavanjem biljaka, sukulenata, kaktusa ili palmi. Ne samo da kućne biljke čine prostor lijepim, već vaš mogu pomoći i u pročišćavanju zraka i smanjenju vlage. Osvježite izgled prostora uz jedan veći komad zamijeniti poput tepiha ili sofe. Birajte pastelne tonove, biljne i cvjetne motive ili šarene uzorke koji će udahnutu novi izgled vašem starom uređenju.

proljetni detalji

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.

Prati nas: