slika spavaće sobe sa upaljenim noćnim lampama

7 umirujućih tapeta za spavaću sobu

Spavaća soba je opuštajuće utočište u kojem možete razbistriti misli prije no što utonete u san i to je ono što treba imati na umu kod njenog uređenja. To nikako ne znači da uređenje treba biti dosadno i monotono. Jednostavan i vrlo trendovski način da podignete uređenje svoje spavaće sobe na drugu razinu je pomoću moderne zidne tapete. Ne samo da će zidna tapeta učiniti vašu sobu jedinstvenom, već ima i posebne moći. Tapeta može učiniti vašu sobu vizualno većom i pomoći vam istaknuti pojedine značajke, ali i prikriti nedostatke.

1. Moderna tapeta neutralnih boja s velikim prikazom ptica

Neutralne boje su umirujuće i nježne za oči. Glatko se stapaju s pozadinom i ne stimuliraju dodatno moždane stanice. Budući da neutralnim bojama nedostaje zasićenosti, očima nije potreban napor da ih promatraju. Zbog toga se lakše možemo opustiti uz neutralne boje, nego uz primjerice crvenu ili žutu. Tapeta u neutralnoj boji savršeno će odgovarati spavaćoj sobi, a predimenzionirani prikaz iz prirode dodatno će vam pomoći da se transportirate negdje daleko.

2. Priroda kao inspiracija

Izlazak van na otvoreno, šetnja prirodom, plažom ili negdje u brdima može biti nevjerojatno opuštajuća i pomaže nam umiriti um. Fotografije koje ste napravili vani u prirodi možete koristiti kao dekoraciju koja će vas opuštati i buditi pozitivne emocije. Isti opuštajući osjećaj možete unijeti u svoju spavaću sobu zidnom tapetom s prikazom iz prirode.

3. Umirujuća plava

Boje imaju ogroman utjecaj na nas, psihološki, emocionalno pa čak i fizički. Na primjer, određene nijanse crvene nas čine anksioznima i povećavaju stres dok svjetlije nijanse i hladniji tonovi djeluju umirujuće. Plava boja je vrlo umirujuća i pomaže usporiti rad srca, sniziti krvni tlak i smanjiti tjeskobu. Kada birate tapetu za spavaću sobu svakako razmislite o plavoj boji i to onoj u nježnijoj neutralnoj nijansi.

4. Meditacijska ljubičasta

Ljubičasta boja unosi ravnotežu i stvara unutarnji mir. Neka istraživanja čak sugeriraju da moć meditacije može biti veća pod ljubičastim svjetlom. S obzirom na njena moćna umirujuća svojstva svakako ju želite uključiti u dekoraciju svoje spavaće sobe. Ako vam je previše potpuno prekriti zidove ljubičastom bojom, dobro rješenje je zidna tapeta koju ćete postaviti na jedan zid spavaće sobe.

5. Uzemljite se

Bež i krem nijanse na predimenzioniranom prikazu iz prirode su sve samo ne dosadne. Tople i suptilne, ove neutralne boje su neke od najboljih boja za spavaću sobu. Tapeta u svjetlosmeđoj nijansi je dobar kontrast jarkim svijetlim interijerima i istovremeno će unijeti malo topline u vašu spavaću sobu. Uz prikaz zemlje barem na kratko vratite se prirodi i povežite s njenim umirujućim učinkom.

6. Prizori koji opuštaju 

Spavaća soba može biti puno više od sobe u kojoj samo prespavate. Uz malo pažnje i uređenja ona može postati vaša mala wellness zona, mjesto gdje se lako isključite iz svega i umirite misli. Uredite ju s detaljima koji vas opuštaju i vesele. Odaberite zidnu tapetu s velikim prikazom omiljenog cvijeća, lišća, prikazima iz prirode, pticama, apstraktnim detaljima, što god u vama budi pozitivne emocije.

7. Pistacija zelena

Ako želite unijeti promjenu u spavaću sobu, ali bez previše drame, razmislite o zidu u nijansi pistacija zelene. Ova boja će osvježiti prostor i neće nadjačati ostale elemente. To je dobar način da umirite prostor i potaknete opuštanje. Za posebno šik i modernu spavaću sobu dodajte detalje u pastelno ružičastoj. 

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.