Akustični podovi – Najtiše rješenje za potpunu oazu mira

Svi oni koji imaju preglasne susjede, dobro znaju koliko buka u zgradi utječe na kvalitetu stanovanja.

Neprestana buka ne samo da ometa, utječe na produktivnost i koncentraciju, već se može očitovati i u fizičkim tegobama. Osim što uzrokuje poprilično puno stresa, buka može imati štetne učinke na spavanje i uzrokovati glavobolju. Srećom, napredak u rješenjima zvučne izolacije pokazuje da se zvukovi koji dopiru iznutra, ili izvan zgrade mogu znatno smanjiti. Postoji niz dostupnih rješenja, a najučinkovitiji način za smanjenje buke je smanjenje zvuka na njegovom izvoru. Zato su, za smanjenje buke u zgradama, ključni akustični podovi.

Forbo Flooring je specijalist za akustičke podove s više od 30 godina iskustva. U njihovom akustičnom asortimanu pronaći ćete podove od linoleuma i vinila. Akustični podovi posebno su proizvedeni s visoko učinkovitim podlogama od pjene za poboljšanje smanjenja zvuka. Kako bi odgovarali na razne potrebe smanjenja zvuka u Forbu nude niz akustičnih podova pokrivajući rješenja smanjenja zvuka u rasponu između 14 dB i 30 dB

Iz svog bogatog iskustva, u Forbu vjeruju kako akustični podovi predstavljaju jednu od najučinkovitijih opcija kada se želi smanjiti utjecaj buke u zgradama, posebno u zgradama s više stanova, zdravstvenim ustanovama i školama.

Mjerenje buke

Sve svakodnevne aktivnosti generiraju neki zvuk. Određena jačina zvuka u zgradi stvara se hodanjem, odnosno pritiskom na površinu poda. Pod je stoga i glavno područje na kojem je moguće utjecati na zvučne performanse. Buka koja je nastala na podu u sobi prenosi se kroz pod u sobe ispod.

Kako bi se izmjerilo smanjenje zvuka postignutog podnom oblogom, buka se generira udarcem izravno na betonsku podnu ploču prilikom čega se mjeri razina zvuka u sobi ispod. Zatim se podna obloga polaže na betonsku ploču, a na podnoj oblozi stvara se ista udarna buka i snima nova razina zvuka. Ovim mjerenjima u Forbu su zabilježili smanjenje zvuka na Forboovim akustičnim oblogama od vinila i linoleuma od 14 do 19 dB.

Akustični vinil

U Forbo Flooringu nude niz proizvoda od vinila koji kombiniraju visoke akustične performanse s optimalnim otporom prilikom pritiska na podnu oblogu. Ove podne obloge razvijene su i testirane kako bi se maksimiziralo smanjenje zvuka, uzimajući u obzir gustoću prometa komercijalnih prostora.

Akustični linoleum

Iz Forba su vrlo ponosni i na niz akustičnih proizvoda od linoleuma, koji čine dio njihove Marmoleum kolekcije. Za razliku od standardnih proizvodi od linoleuma, akustični linoleum postiže veće vrijednosti smanjenja zvuka zahvaljujući posebnom izolacijskom sloju, koji je laminiran na sloj linoleuma.  Taj sloj može smanjiti razinu zvuka do 18 dB.

Podne obloge od tekstila

Tepih ploče su također odlično akustično rješenje kada je u pitanju jako prometno područje koje zahtijeva  veću razinu topline i udobnosti pod nogama. Forboova Tessera kolekcija tepih ploča nudi zvučni utjecaj redukcijske vrijednosti između 22 – 28 dB.


Ostale Forbo podove pogledajte OVDJE.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.