tepihland boja godine antistresna živahna žuta siva

Boja godine: antistresna i živahna

Svake godine u prosincu institut za boje Pantone predstavi boju koja je svojim utjecajem na razne industrije, ali i svakodnevni lifestyle zaslužila titulu boje godine. Ultimativna siva ponijela je taj naziv za 2021. godinu i potpuno nam je jasno zašto. Ova nenametljiva i vrlo umirujuća boja savršeno se uklapa u gotovo sve stilove uređenja.
„Ultimativna siva tiho uvjerava, potičući osjećaje pribranosti, stabilnosti i izdržljivosti“ – objašnjavaju stručnjaci iz Pantone instituta.

Antistresna siva
U godini koja je zaista za mnoge bila veliki izazov ne čudi što je odabir za boju godine pao upravo na vrlo opuštajuću i lako prilagodljivu sivu. U psihologiji boja siva boja predstavlja neutralnost i ravnotežu. Značenje boje vjerojatno dolazi od sjene između bijele i crne. Upravo ravnoteža između bijele i crne boje čini sivu savršenim odabirom u održavanju čistog, neutralnog izgleda.

Počnite dekorirati s ultimativnom sivom
Ljepota uređivanja sa svijetlo sivom je u tome što ona funkcionira u gotovo svim kombinacijama i prostorijama. Slično kao i bijela, bezvremenska je i neće izaći iz mode.
Tople sive boje kompatibilne su s drugim prirodnim bojama, a unose u prostor osjećaj prirodnog izgleda, blago podsjećajući na kamen. Stoga, ova boja je idealan odabir za vaše zidove. Svijetlo siva uvijek je izvrsna alternativa bijeloj za one koji žele stvoriti ugodno okruženje. Ima umirujući učinak i izvrsna je kulisa za razne stilove uređenja.

Kombinirajte
U moru prednosti dekoriranja sa sivom bojom, treba istaknuti i njenu odličnu prilagodljivost drugim bojama te mogućnost kombiniranja koju ova boja donosi. Žuta i siva lijepo će funkcionirati u dječjoj sobi unoseći osjećaj živosti i smirenosti. Ovu kombinaciju boja iskoristite i u kuhinji u kojoj može prevladavati siva, dok žutu možete upotrijebiti primjerice na tepihu za savršen kontrast.

Izražena plava boja u kombinaciji s nježno sivom klasična je muška paleta, dok nježnije pastelne boje uz dodavanje sive dobivaju skroz novu opuštajuću dimenziju.

Toplina pod nogama
Odaberite tepih u svijetlo sivoj i dodat ćete točno pravu količinu topline u svoj dom, bez nametanja i pretjerivanja. Opuštajući učinak poželjan je u dnevnom boravku i prostorijama u kojima želite unijeti mir i smanjiti stres, poput spavaće ili kupaonice. Sivi tepih unosi eleganciju, a prostor možete modernizirati dodavanjem nježno žutog zida, primjerice u uredu ili dnevnom boravku. Dodatnu mekoću postići ćete odabirom sivog, čupavog tepiha koji jednostavno odiše ugodom i poziva na opuštanje.

Skladna cjelina
Siva je odličan odabir i za tapisone koje možete postaviti u svim prostorijama jer će dobro funkcionirati bez obzira na ostatak uređenja ili namjenu. Ako želite stvoriti ujednačen izgled i stilski povezati više cjelina, odabir tapisona u neutralnoj sivoj nijansi je savršen.

Bezvremenska održivost
Možda vam na prvu ne padaju na pamet sivi zastori ili zavjese, ali razmislite još jednom. Osim što je ultra trendi, siva na prozorima lako će se uklopiti u ostatak uređenja, a vaš će prostor dobiti dozu bezvremenske elegancije.


Bijeli zidovi i sive nježne zavjese su ugodna i umirujuća kombinacija boja koja je potrebna svakom dnevnom boravku. Dodajte mekani, čupavi tepih i to je to.