Cvjetni uzorak – ideje za inspiraciju

Proljeće je savršeno vrijeme da unesete malo cvjetnih dekoracija u vaš dom. Cvjetni printovi su već dugi niz godina jedan od najčešće korištenih motiva u uređenju interijera. Iako su cvjetni uzorci uglavnom romantični i tradicionalni, u modernim interijerima oni dobivaju nove stilske varijacije. Od apstraktnih printeva inspiriranih cvijećem, botaničkih uzoraka lišća i granja do tradicionalnih cvjetića ispranog izgleda.  Kao i uvijek u dekoriranju s uzorcima, važno  je u pronaći ravnotežu u prostoru. Donosimo nekoliko ideja koje će inspirirati vaše cvjetno uređenje.

Veliko ili suptilno

Obilje cvjetnih uzoraka u prostoriji može izgledati pretjerano i prostor vizualno zakrčiti. Kako biste postigli pravu količinu odlučite se za jednu od dvije opcije. Ili  jako veliki print na velikom centralnom komadu dekora ili sitni suptilniji uzorak kao akcent na detaljima. Na primjer zidnu tapetu velikog cvjetnog uzorka postavite u neutralnu, jednobojnu sobu kako bi se uravnotežio izgled.

Ako vam je draži manji uzorak cvijeća, birajte ga kao akcent na jastucima, tepihu ili kao ukras na zavjesama.

Veliki i izražajni cvjetni komad uklopit će se u moderne domove i prostore. I nemojte se brinuti o veličini sobe,  cvjetni uzorci mogu udahnuti život velikim i malim sobama.

Apstraktno

Za one koji vole upečatljive dekoracije u bojama, a ne vole cvjetni uzorak idealni su apstraktni dezeni koji su inspirirani cvijećem, ali nisu tako doslovni. Ovakvi veliki uzorci najbolje će izgledati ako je ostatak prostorije neutralan ili jednobojan. Možete jednu od boja na uzorku ponoviti i na nekom dekorativnom detalju, na primjer ukrasnom jastuku i tako izbalansirati boje u prostoru.

Šareni tepih Bloom idelano se uklapa u prostore s cvijetnim uzorkom na zidu kao i tepih Madison koji u prostor unosi smirenost i svježinu.

Moderno

Tamni cvjetni dezeni trenutno su veliki trend. Umjesto nježnih i pastelnih cvjetnih dekoracija koje dolaze uz svijetle podloge sve popularniji su izražajni pomalo gotički, raskošni printovi u dubokim tintnim nijansama. Odaberite tamnu zavjesu s velikim cvjetnim printom, a gotički stil naglasite tkaninama koje su glamurozne i odišu dekadencijom. Kombinirajte plišane baršune ili teški pamuk kako biste naglasili svoje raskošne gotičke uzorke.

Tradicionalno

Ako veliku sobu ukrašavate cvjetnim uzorcima, definitivno se možete odlučiti za manji, tradicionalni print. Tradicionalni print će se dobro uklopiti i u moderniji namještaj i nije nužno predodređen za tradicionalna, drvena i shabby uređenja.

Tradicionalni cvjetni uzorak često uključuju božure, leptire ili ptice što može izgledati vrlo efektno i u modernim domovima.

U posljednje vrijeme popularan je „isprani“, bljeđi izgled tradicionalnih uzoraka na zidu. Uz tapetu suptilnog blijedog cvjetnog printa unesite mao šarma i karaktera u blagovaonicu ili hodnik. 

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.