tepihland tapison tepisoni dom postavljanje

Gdje i zašto postaviti tapison u svom domu

Za razliku od tepiha koji se kupuju po gotovim dimenzijama, tapison je idealan odabir kad vaš prostor zahtijeva mjere koje su izvan standardnih dimenzija tepiha. Jednostavni su za održavanje i izvrsni upijači zvuka i topline. Donosimo nekoliko prednosti tapisona u domu te savjete gdje ih najbolje možete iskoristiti.

Prilagodljivost

Ono što je velika prednost tapisona u odnosu na tepihe, je to što ih možete rezati u oblicima i veličinama po želji. Primjerice okrugli tapison donijet će zanimljivu dimenziju vašem hodniku, a djeca će ga obožavati u dječjoj sobi. Ako imate sobu neskladnih proporcija, tapison je idealno rješenje jer ga možete izrezati prema potrebi i vizualno poboljšati izgled sobe.

Isplativost

U današnje vrijeme tapisoni izgledom lako mogu zamijeniti tepihe, a cijenom su ipak povoljnija opcija. S obzirom na to da su uglavnom izrađeni od umjetnih materijala, iako nije pravilo, vrlo su lako održivi. Dovoljno ih je povremeno usisati. Pravilnim održavanje tapisoni u vašem domu će izgledati lijepo i uredno dugi niz godina.

Stilovi i boje

Velika ponuda tapisona nudi širok spektar stilova i boja, što vam omogućuje da uredite svoj dom točno kako želite i prilagodite boje i uzorke bilo kojem prostoru. U posljednje vrijeme vrlo su popularni čupavi tapisoni, koji su izrađeni su od umjetnih vlakana duljih dimenzija. Već na izgled djeluju vrlo mekano i ugodno pa se odlično uklapaju u dnevne i spavaće sobe.

Vrlo decentan izgled prostorije možete postići odabirom jednobojnog tapisona u neutralnoj boji, a takvi će se  najlakše uklopiti u svaki stil. Za frekventna mjesta u stanu poput hodnika, ulaznog prostora ili blagovaonice razmislite o tapisonima zagasitijih boja. 

Smanjenje buke

Tapisoni, postavljeni od zida do zida značajno smanjuju buku upijajući zvuk, umjesto da ga odražavaju kao što to čine tvrde površine. Ovo je idealno za dječje sobe u kojim je česta vriska i galama.

Tapison je dobar odabir i za dnevnu i spavaću sobu jer smanjuje buku razgovora, zvuk televizora i ostale zvukove koji dolaze izvana, ali i iznutra.

Toplina

Toplinska udobnost u unutarnjim prostorima može se značajno poboljšati postavljanjem tapisona od zida do zida. U tom slučaju tapison ne samo da pruža toplinu, već i doprinosi ukupnom zadržavanju topline. Njegova vlakna djeluju kao prirodni toplinski izolatori jer zarobljavaju zrak i dodatno povećavaju toplinsku izolaciju. Što je deblji tapison to je veći stupanj toplinske izolacije.

Sigurnost

U sobama u kojima vrijeme provode djeca ili starije osobe, tapison postavljen od zida do zida je odlično rješenje za njihovu udobnost i sigurnost. To će smanjiti mogućnost padova zbog proklizavanja i dodatno grijati prostor  u zimskim mjesecima.

Ponudu tapisona pogledaj ovdje