greške u uređenju interijera

Greške u uređenju interijera i kako ih izbjeći

Kod uređenja interijera treba misliti na puno stvari. Od dimenzije prostora, odgovarajućih boja, tekstura do sitnih dekoracija. Pogreške se lako dogode i obično prekasno shvatite da ste donijeli krivu odluku. Donosimo vam neke česte greške koje se događaju kod uređenja i savjete uz koje ćete ih izbjeći.

Boja zidova

U uređenju doma neke stvari ćete brzo zamijeniti, primjerice komad namještaja ili dekorativne predmete.  O boji zidova trebali biste razmišljati kao nečem trajnom, stoga je vrlo važno da ne odaberete boju koja se neće slagati s ostatkom uređenja. Boja zidova utječe na ambijent, raspoloženje i izgled sobe. Nije loše najprije odabrati veće i trajnije komade namještaja, zatim zavjese, tepihe i ostale tkanine, a tek onda odabrati boju zidova. Puno lakše ćete pronaći zidnu boju koja nadopunjuje tkanine, izgled i ugođaj prostorije, nego obrnuto.

boja zidova

Dimenzije sobe

Često pogreške u uređenju prostora nastaju zbog krivih dimenzija namještaja ili predmeta koje treba ukomponirati u prostor. Zato je važan dio uređenja interijera upravo planiranje. To podrazumijeva da ćete uzeti u obzir tlocrt i dimenzije prostora. Novi komad namještaja ne bi trebao samo stati u sobu, već je važno da je funkcionalan i udoban za korištenje te da ostavlja dovoljno prostora za kretanje.

dimenzije sobe

Ulaz

Kod uređenja doma puno pažnje ste posvetili dnevnom boravku, spavaćim sobama, kuhinji i kupaonici, a kako izgleda ulazni dio u vaš dom?  Zanemarivanje ulaza je česta greška koju radimo kod uređenja doma. Ulaz je prva stvar koju vaši gosti vide i posljednja stvar koja im ostaje u sjećanju kada odlaze iz kuće. Unesite malo ljubavi i u ovaj dio doma. Objesite zanimljivo umjetničko djelo ili obiteljske fotografije, postavite ugodni tepih ili ukrasite ulaz zanimljivom zidnom tapetom. Ne zaboravite, ulaz postavlja ugođaj za atmosferu cijelog vašeg doma.

ulaz

Omjer stvari u prostoru

Jedna od čestih pogrešaka u uređenju interijera je pogrešni omjer stvari u prostoru. Mala prostorija u kojoj je puno glomaznih komada namještaja izgledat će zagušeno. Također previše malih stvari u sobi, učinit će da soba izgleda prenatrpano i neuredno. Vodite računa da ne pretjerujete s figuricama i malim dekoracijama i birajte dekorativne predmete koji zaista doprinose cjelokupnom izgledu prostorije.

omjer stvari u prostoru

Pogrešne zavjese

Zavjese unose eleganciju i mekoću u svaku prostoriju. Osim dekorativne uloge, zavjese imaju i onu funkcionalnu, stoga vodite računa o odabiru. Postavite zavjese na pravu razinu kako bi soba izgledala visoko i prostrano. Pazite da zavjese ne budu preduge  kako se ne bi vukle po podu. Ako ne možete pronaći gotove zavjese odgovarajućih dimenzija, odaberite tkaninu i izradite zavjesu po mjeri.

pogrešne zavjese

Loš raspored

Loš raspored namještaja u prostoriji je još jedna od čestih pogrešaka u uređenju interijera koju možete izbjeći.  Važno je planirati uređenje i razmišljati o protoku u prostoriji. Nemojte zanemariti kretanje po prostoriji i vodite računa da je svaki komad namještaja dostupan. Ponekad je dovoljno samo promijeniti raspored namještaja da biste dobili bolji učinak.

loš raspored

Premali tepih

Mekana tkanina pod nogama može učiniti sobu ugodnom i potpunom. Ako je tepih pogrešne veličine, prostor neće izgledati lijepo ni ugodno. Premali tepih jedna je od najčešćih pogrešaka u uređenju interijera, a lako se može izbjeći. Prije kupnje svakako izmjerite prostor gdje bi tepih trebao biti postavljen. Ako postavljate tepih ispod blagovaonskog stola, vodite računa da je tepih dovoljno velik da su noge stolaca na tepihu i kad je stolac izvučen.

premali tepih

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.

Prati nas: