tepih staze tepih za stubište

Idealna tepih rješenja za stubišta i hodnike

Hodnici i stubišta su najprometnija područja u svakom domu. Na stepenicama je učinak hodanja veći nego na ravnim površinama zbog dodane sile gravitacije dok se po njima spuštate. Imati tepih na stepenicama puno je sigurnije nego imati tvrde stepenice bez dodatne podloge. Tvrde površine su skliske i lako mogu dovesti do pada. Ako se pad dogodi, tepih nudi puno mekše mjesto za slijetanje i smanjuje vjerojatnost ozljeda.

Odabir tepiha za stepenice može biti malo teži od odabira tepiha za druge prostorije u kući. Stepenice se podižu iznad razine očiju i tepih na njima neće proći nezapaženo. Osim što trebate odlučiti o stilu i boji tepiha, tepih za stepenice mora biti odgovarajuće trajnosti i debljine.

Tepih staze

Jedno od klasičnih, ali kreativnih rješenja za hodnike i stepenice su tepih staze. Možda nisu najuzbudljiviji komad u uređenju doma, ali njihova funkcija je višestruka. Osim što ublažavaju svaki korak, upijaju zvukove dok vi i vaša obitelj prolazite gore-dolje. Tepih staza je traka tepiha koju postavljate na sredinu vašeg stubišta. Za razliku od opcije potpunog tepiha, staze nisu široke poput stepenica i ostavljaju dio drveta vidljivim na rubu.

Materijali

Prirodna vlakna su vrlo gruba na golim nogama, prema tome nisu omiljena kod odabira tepih staza.  Umjetni materijali poput polipropilena izgledaju prirodno, a pružaju mekoću. Također vrlo su popularni zbog svoje trajnosti i jednostavnosti održavanja.

Boja i stil

Kod odabira boje tepih staze ne preporučuje se niti previše svijetla niti previše tamna boja. Tamna boja će previše zatvoriti i smanjiti već ionako uzak prostor,  a na previše svijetlom tepihu vidjet će se svaka mrljica.

Što se tiče uzorka, tu možete biti slobodniji. Tepih staza je dobra prilika da se malo zabavite s uređenjem stepenica. Odličan vizualni efekt postići ćete prugastom tepih stazom. Pruge su klasični uzorak koji nikad ne izlazi iz mode. Prugasti tepih prirodno privlači oko i stvara osjećaj duljine u bilo kojem prostoru. Ovaj uzorak posebno je pogodan za uska područja kao što su hodnici i stepenice. Izraženi geometrijski kontrastni uzorci nisu preporučljivi na stepenicama jer mogu stvarati konfuziju i otežati kretanje.

Prilagodljivost

Ako u hodniku imate pažljivo odabrane pločice s uzorkom, šteta je da ih u potpunosti pokrijete tepihom. Odaberite jednostavnu i praktičnu tepih stazu koja neće odvratiti pozornost s pločica.  Ako je vaš hodnik pomalo dosadnjikav, tepih staza s izraženim uzorkom unijet će dozu uzbuđenja.

Tepih staza u hodniku također je dobar odabir kad želite suptilno stvoriti kontrast. Kombinirajte na primjer prugastu tepih stazu s cvjetnim uzorkom na zidu. Zvuči nespojivo, ali iznenadili biste se kakav efekt ostavlja.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.