Jastuci – ukras za ljepši i ugodniji dnevni boravak

Ponekad vam se vaš dnevni boravak čini pomalo dosadnjikav i želite ga osvježiti novom bojom ili uzorkom. Ako ste se zaželjeli promjene, ukrasni jastuci bi mogli biti brzo i nezahtjevno rješenje.

Bez obzira na to kako ih koristite, ukrasni jastuci vizualno omekšavaju strogoću prostorije i čine prostor privlačnijim.  Osim što pokazuju vaš osobni stil uređenja, vrlo su pristupačan način da osvježite dekor. Donosimo nekoliko savjeta kako razigrati i uljepšati dnevni boravak uz pomoć dekorativnih jastuka.

Jedna boja, više kombinacija

Kod dekoriranja jastucima možete odabrati jednu boju kako biste povezali sve svoje ukrasne jastuke u jednu stilsku priču. U tom slučaju odaberite različite uzorke i oblike i razigrajte uređenje. Jastuci se mogu postaviti na stolice, sofe, a one veće možete rasporediti i po podu. 

Više boja, isti uzorak

Ako se odlučite za jastuke u raznim bojama, razmislite o istom uzorku na svim jastucima. Zajednički uzorak će sve povezati. Možete koristiti različite veličine ukrasnih jastuka. To  će unijeti dubinu i dinamiku u prostor. Postavljanje manjih i većih jastuka na sofi stvorit će dodatan osjećaj udobnosti.

Sezonske dekoracije

Jastuci mogu poslužiti kao sezonska dekoracija. U prosincu isprobajte razne Božićne motive, karirane uzorke i svečane materijale. U ljetnim mjesecima odaberite lagane svijetle lanene i pamučne tkanine, s nautičkom temom. Budući da je njihova promjena  vrlo povoljna i praktična, možete ih prilagođavati ambijentu kroz cijele godine.

Udobnost na prvom mjestu

Iako su prije svega dekorativni, jastuci su namijenjeni da dodaju udobnost namještaju, stoga nemojte zanemariti njihovu funkciju. Ako sjednete na kauč koji je natrpan jastucima sigurno se nećete osjećati ugodno, stoga nemojte pretjerati s količinom i veličinom jastuka.

Dizajneri interijera ističu pravilo prema kojem bi se jastuci trebali smanjivati kako se krećete prema unutrašnjosti sofe. Vizualno bi vam najveći jastuci trebali biti u krajnjim kutovima, a manji jastuk bi trebao biti s unutarnje strane.

Odabir boje

Ako vaša soba već ima puno uzoraka, poput kauča s uzorkom ili živopisnog tepiha, smanjite doživljaj na tkanini jastuka. S druge strane, ako volite boje, a soba vam je manje više jednobojna ili neutralna jastuci su idealan element za unošenje boja.

U slučaju da želite zadržati svoju paletu boja neutralnom, odaberite nekoliko jastuka koji će unijeti teksturu i uzorak prostor. Uvijek dobro izgledaju svijetle zemljane nijanse u kombinaciji s bež i bijelom, a u tom slučaju odaberite tkaninu s izraženim uzorkom.  Ne zaboravite da je postizanje balansa ono na što treba ciljati u uređenju. Prema tome, balansirajte boje i uzorke tako da oni nadopunjuju jedan drugog, a ne smetaju si. 

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.