kako koristiti boje u uređenju interijera

Kako koristiti boje u uređenju interijera

Boje u prostoru imaju važnu ulogu. Utječu na raspoloženje, mogu učiniti sobu vizualno većom ili manjom, mogu istaknuti neki detalj ili prekriti nedostatke. Kod odabira više boja u interijeru najvažnije je postići balans. Donosimo savjete i pravila, uz koja ćete lakše kombinirati boje i iskoristiti njihov puni potencijal u prostoru.

Spektar boja

Neke boje prirodno dobro funkcioniraju zajedno, ali kod nekih je teško odrediti kako se slažu s drugim bojama. Kod odabira boja može vam pomoći položaj boja na spektru. Za razigrani i živahni ugođaj uparite komplementarne boje zajedno, to su one boje koje na spektru stoje jedna nasuprot drugoj. Ako želite mirniji ugođaj, birajte boje s iste strane spektra ili različite tonove iste boje. Na primjer, plava i zelena ili narančasta i žuta uvijek dobro funkcioniraju zajedno. Kombinirajte tepih u plavim tonovima uz zavjesu plavo – zelenog uzorka. Tepih u pastelno roza nijansi lijepo će se uklopiti uz ostatak uređenja u pastelnim i nježnim nijansama.

spektar boja

Toplo ili hladno

Osnovni spektar boja podijeljen je na tople i hladne tonove. Topla polovica sastoji se od crvene do žuto-zelene, a hladna polovica ide od zelene do crveno-ljubičaste. Ovisno o karakteristikama vašeg prostora i učinku kojeg želite postići, odaberite želite li toplu paletu ili hladnu. Tople boje imaju tendenciju povezivanja i stapanja što znači da mogu pretjerano veliku sobu učiniti manjom ili intimnijom. Hladne boje poznate su po tome da stvaraju mirniju shemu. Za razliku od toplih tonova, hladni tonovi prostor čini većim.

toplo ili hladno

Zasićenost boja

Kod uređenja interijera razmislite i o učinku koje će boje imati s obzirom na svoju zasićenost. Ovo će najviše ovisiti o veličini obojene površine. Zasićene boje su one vrlo izraženih tonova, jarke i upečatljive, a u nezasićene boje ubrajamo bijelu, sivu i crnu. Za veće površine savjetuje se odabir svjetlije, odnosno nezasićene nijanse, dok je za manje plohe i površine najbolje odabrati tamnije, odnosno jače zasićene nijanse. U velike prostorije svijetlih zidova postavite tepih u svijetlim tonovima (Flux line). Manji prostor poput hodnika razigrajte tepihom intenzivnijih tonova (Patch).

zasićenost boja

60 – 30 – 10

Mnogi dizajneri interijera služe se pravilom 60-30-10 kod upotrebe boja u interijeru. Ovo će vam pravilo poslužiti kako biste stvorili savršen balans u prostoru. Prema ovom pravilu 60 posto vaše palete čini glavna boja, koja se nalazi na sjedećem namještaju, sofama, tepisima i drugim većim komadima. 30 posto je sekundarna boja, nju možete primjeniti na zavjesama i posteljinama. Posljednjih 10 posto palete je boja koja daje ravnotežu drugim bojama, a možete ju  koristiti na manjim elementima poput svjetiljki, jastuka, dekorativnim predmetima.

60-30-10

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.

Prati nas: