šareni tepih tepihland

Kako odabrati boju tepiha

Kod kupnje tepiha mnogi se muče s odabirom idealne boje. Potrebno je voditi računa o cjelokupnom izgledu i uskladiti boje tepiha s ostatkom uređenja. Naravno, treba odabrati različite opcije za različite prostorije. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izaberete idealna rješenja za svoj dom.

Raskošne boje
Kad govorimo o raskošnim bojama tepiha mislimo na tepihe dubokih, tamnijih nijansi. Primjerice tepisi tamno plave, bordo crvene i boje kestena mogu zaista izgledati atraktivno. Tepih u toj boji osvježit će i oživiti prostorije bijelih ili svjetlijih nijansi zidova. U sobama u kojima je namještaj uglavnom bijeli ili minimalistički, tepih odvažne jarke boje unijet će zadivljujuću promjenu.

Nježni tonovi
Tepisi svjetlijih, neutralnih tonova dobro su rješenje u malim prostorima jer ih vizualno povećavaju. U prostorijama s tamnim zidovima svijetli tepih će se lijepo istaknuti i pomoći da soba ne izgleda zatvoreno i hladno. Odabir nježnijih tonova unijet će smirenost i opuštenost u prostoriju. Izaberite svjetlije tepihe u sobama u kojima odmarate i želite stvoriti ugodnu opuštajuću atmosferu.

Tople boje
Poznato je da tople boje poput narančaste, žute i crvene podižu energiju u prostorijama. Odabir tepiha u ovim bojama unijet će živost i pokret u vaš životni prostor. Odaberite tepih toplih ljetnih nijansi za vaše radne prostorije, blagovaonice ili čak kuhinje. Tople nijanse interijera pogodne su za veće prostore, jer ih vizualno čine manjim i intimnijim. Također, idealne su za prostore kojima nedostaje prirodna svjetlost.

Hladne boje
Hladne boje oduvijek se povezuju s umirujućim ugođajem. Tepih hladnije nijanse umirit će živahne boje zidova i unijeti balans u prostor. Ako imate zidove živih, jarkih boja uz pomoć tepiha hladnije nijanse primirite atmosferu. Hladni tonovi čine manje prostore vizualno većim, a osunčane i tople prostore mirnijim i ugodnijim za boravak. Hladnije nijanse donijet će potreban mir prostorijama namijenjenim za odmor, poput spavaćih soba.

Tepih sa šarenim uzorcima
Ako vam se sviđaju tepisi koji na sebi imaju šarene uzorke, vjerojatno se brinete kako ih uskladiti s ostatkom uređenja. Ako imate jednobojni namještaj, uskladite ga s bojom uzorka na tepihu. Također, vrijedi i obrnuto. Ako imate šareni namještaj prepun uzoraka, odaberite jednu njegovu boju i za boju tepiha. Manje dominantnu boju na uzorku uskladite s primjerice sofom, a ostale boje s jastučićima i drugim tkaninama u sobi.

Važno je kako se osjećate

Prilikom odabira boja u domu ne zaboravite da boje utječu na raspoloženje i izazivaju određene emocije. Primjerice, žuta djeluje poticajno i izaziva veselje dok zelena odmara vid i stvara mir. Iako mnogi psiholozi tvrde kako je ovakav utjecaj samo privremen, možda ga ipak ne bi trebalo zanemariti. U svakom slučaju, za svaku prostoriju u domu izaberite boje koje odgovaraju njenoj funkciji i uz koje se osjećate dobro.