Kako odabrati tepih koji se lako održava i dugo traje

Tepih povezuje prostoriju u cjelinu, dodaje joj toplinu i udobnost, a pomaže i prigušiti zvuk, što je spas za svakoga tko živi u velikom susjedstvu. Tepisi su dostupni u jako puno dimenzija, stilova i materijala pa kupnja može predstavljati pravi izazov. Održivost i dugotrajnost tepiha ovisi najviše o materijalu kao i njegovoj upotrebi. Donosimo vam nekoliko savjeta uz koje ćete lakše odabrati idealan i dugotrajan tepih za svoj dom.

Vuna za cijeli život

Ako tražite dugotrajno rješenje svakako razmislite o tepihu izrađenom od vune. Vuneni tepisi iznimno su izdržljivi, a ako ih redovno održavate, mogu trajati cijeli život. Uz redovito usisavanje, vuneni tepih treba temeljito čišćenje samo jednom godišnje. Ako vam nešto ispadne ili se prolije na vuneni tepih pokušajte mrlju odmah ukloniti kako se ne bi dublje uvukla u vlakna.

Vuna je cijenjena zbog svoje izdržljivosti, mekoće i raskošnog izgleda. Također, ima izvrsna izolacijska svojstva. Mnogi preferiraju vunu zbog vrlo ugodnog osjećaja pod nogama. Uzmite u obzir da vuna nije najbolji odabir za vlažne mjesta jer jako upija vlagu. Vuneni tepih će najbolje funkcionirati u dnevnoj sobi i blagovaonici. Izbjegavajte postavljanje vunenih tepiha na područja gdje hodate u obući za van kako biste izbjegli teža zaprljanja. Zbog svoje dugotrajnosti dobar su izbor i tepisi od mješavine vune i drugih materijala.

Lako održivi pamuk

Za izradu tepiha ravnog tkanja najčešće se koristi pamuk koji je općenito povoljniji materijal od vune i puno jednostavniji za čišćenje. Pamučni tepih možda nije najdugotrajnije rješenje, ali može odlično poslužiti u kuhinji ili dječjoj sobi.

Najveća prednost pamučnih tepiha je lakoća čišćenja i održavanja. Pamuk je vrlo lagan materijal i dovoljno ga je ponekad iznijeti van i dobro protresti. Većina pamučnih tepiha su perivi u perilici rublja. Za veće mrlje i zaprljanja, jednostavno ubacite tepih u pranje na nježniji program i ponovno će izgledati kao novi.

Prednosti sintetičkih materijala 

Umjetna vlakna poput viskoze, najlona i polipropilena kroz godine su poboljšani i danas jako dobro oponašaju karakteristike prirodnih vlakana. Lako se čiste i održavaju pa su dobar odabir za obitelji s malom djecom. Dobro funkcioniraju u vlažnim prostorima, poput ulaza, hodnika ili terasa. 

Ne izgledaju raskošno poput vune ili svile, ali izgledom dolaze sve bliže prirodnim materijalima tako da možete pronaći vrlo lijepe i funkcionalne tepihe od sintetičkih materijala.

Zbog odlične izdržljivosti i otpornosti na vanjske utjecaje dobar su odabir za područja s velikim prometom i osunčana područja.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.