Kako odabrati tepih savršenih dimenzija 

Tepih prave veličine unijet će u prostoriju toplinu i ravnotežu. Veličina tepiha može dramatično promijeniti ukupni dojam prostorije, stoga dobro razmislite koju dimenziju ćete odabrati.  „Samo pazite da tepih ne bude premalen.“ To je najčešći savjet koji ste vjerojatno negdje već čuli. Zbog premalenog tepih cijela soba će izgledati neprivlačno. Ono na što također trebate pripaziti je da tepih ne bude prevelik za sobu.  Prevelik tepih narušit će sklad u prostoriji i učiniti ju vizualno premalenom. Donosimo nekoliko savjeta kako odabrati tepih savršenih dimenzija za svaku prostoriju doma.

Standardne dimenzije

Kod kupnje tepiha uzmite u obzir standardne dimenzije u kojima dolazi većina tepiha. To su  na primjer: 120 x 170 cm, 160 cm x 230 cm, 200 x 290 cm. Razmislite kako bi se neka od tih dimenzija ukopila u vaš prostor i provjerite dolazi li tepih koji vam se sviđa u toj dimenziji. 

Kod odabira idealne dimenzije važno je uzeti u obzir  raspored i veličinu vašeg namještaja, više nego veličinu prostorije. Ovo “pravilo” posebno vrijedi za postavljanje tepiha u dnevni boravak, blagovaonicu ili spavaću sobu.

Dnevni boravak

U dnevnom boravku osim rasporeda namještaja, veličinu i orijentaciju tepiha diktira i oblik prostorije.    Dizajneri interijera obično navode tri glavna rasporeda. Jedna opcija je da su sve noge namještaja naslonjene na tepih, druga da samo prednje noge budu na tepihu, a treća da je sav namještaj – osim stolića za kavu – postavljen izvan tepiha. Ako odaberete opciju u kojoj vam je namještaj u potpunosti na tepihu preporučuje se da se tepih proteže najmanje 15 cm sa svake strane.

Spavaća soba

Kod postavljanja tepiha u spavaću sobu uzmite u obzir prednosti topline i mekoće pod stopalima odmah po izlasku iz kreveta.  Prema tome, postavite tepih ispod kreveta tako da je u potpunosti na tepihu i neka se proteže od kreveta do popratnog namještaja, poput noćnih ormarića. Ovisno o veličini spavaće sobe ostavite jedan dio nepokriven tepihom, onaj između kreveta i ormara ili komode. Još jedna dobra opcija za prostorije i kreveta svih veličina su tepih staze postavljene sa svake stane kreveta. Staza ne bi trebala biti postavljena uz sami rub kreveta i bilo bi dobro da je nešto šira od vašeg noćnog ormarića.

Hodnik i ulaz

Za prostore u kojima nema namještaja, kao što su hodnici, veličina tepiha određuje se na temelju toga koliko prostora želite ostaviti neprekriveno od ruba tepiha do zida prostorije. Ovdje vrijedi jednostavno pravilo. Za veće prostorije možete ostaviti više neprekrivenog prostora, za manje ostavite manje otvorenog područja.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.