kako spojiti tradicionalni i moderni stil

Kako spojiti tradicionalni i moderni stil u uređenju?

Miješanje stilova, kombinacije starog i novog, vintage komadi u novom ruhu, trendovi su koji su zavladali kako modnim tako i svijetom interijera. Prema tome, nije čudno da su sve popularniji moderni interijeri s antiknim i vintage komadima namještaja, kao i tradicionalni domovi s modernim rješenjima. Kako miješati stilove i na što pripaziti kad u domu kombinirate tradicionalno i moderno, donosimo u nastavku.

Moderni stil uređenja

Moderni dizajn je stil uređenja interijera kojeg karakterizira monokromatska paleta boja, jednostavne i čiste linije, minimalizam, prirodni materijali i puno prirodnog svjetla. Kod modernog uređenja važno je ne zatrpavati prostor beskorisnim stvarima i nepotrebnim ukrasima. Moderni dekor daje prednost funkcionalnosti nad trendovima. Kad su u pitanju boje, u modernom stilu prevladavaju monokromatske i neutralne palete. Česta upotreba bijele, bež, sive i crne karakteristična je za moderne interijere. Ako uređujete dom modernim stilom, svakako uključite prirodne materijale poput drva, stakla, kroma, čelika i betona. Ručno rađeni tepih od bambusove svile i vune bit će savršen dodatak moderno uređenoj blagovaonici.

moderni stil

Tradicionalni stil uređenja

Tradicionalni dizajn interijera može se okarakterizirati kao bezvremenski jer ne podliježe trendovima. Također, ovaj stil naglasak daje udobnosti, vrlo je kompleksan, ali ne i pretjerano otmjen. U tradicionalnom uređenju interijera nema puno trendovskih komada, a vrste namještaja, tekstila, i dekora inspirirane su poviješću. Kod tradicionalnog uređenja doma cilj nije stvoriti wow faktor, već pružiti umirujući ugođaj za obiteljska druženja, odmor, kuhanje i ostale obiteljske aktivnosti.  Palete boja u tradicionalnim domovima su pretežno suptilne neutralne, iako ni izraženije boje nisu rijetkost. Zidove često krase tapete suptilnog uzorka  u tradicionalnim motivima kao što su cvjetni ili sitne pruge.

tradicionalni stil

Spoj modernog i tradicionalnog

Brojni trendovi u modnom svijetu, glazbi i pop kulturi daju svježi, novi pogled na staro, povijesno i tradicionalno. Vintage komadi odjeće odavno vladaju ulicama pa tako i u uređenju domova. Mnogi današnji tradicionalni domovi uključuju moderne elemente kao što su veliki kuhinjski otoci, otvoreni prostori i moderni panel zastori. Odaberite modernu tkaninu i postavite nekoliko panel zavjesa na vodilici koje možete pomicati po želji (Model Observer). Dekoriranje vintage namještajem i komadima koji su se prenosili kroz generacije i njihovo uparivanje sa suvremenim detaljima pruža novi izgled i osjećaj doma.

spoj modernog i tradicionalnog

Savjeti za uređenje

Prije nego krenete s uređenjem interijera, odaberite dominantni stil. To je stil kojem više naginjete i koji će biti istaknutiji. Tako stvarate osjećaj ravnoteže umjesto da dobijete nepreglednu mješavinu stilova koja će za rezultat davati osjećaj zakrčenosti prostora. Postignite kontrast koji će dodati uzbuđenje u prostoru. Kontrast ćete najlakše postići uz pomoć boja i tekstura.

Uparite svoju klasičnu sofu s modernim stolićem za kavu. Ispod modernog blagovaonskog stola postavite tepih orijentalnog izgleda koji će dodati osjećaj tradicije (Model Royal Palace). Kod kombiniranja s komadima različitih stilova, vodite računa o veličinama i omjerima. Komadi slične visine i mjerila učinit će interijer funkcionalnim i skladnim. U modernoj blagovaonici dodajte par antiknih stolaca, a u spavaćoj sobi jednostavnih minimalističkih linija postavite noćne ormariće vintage izgleda.

savjeti za uređenje

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.

Prati nas: