Kako stvoriti produktivan prostor za učenje i igru

Uređenje prostora u kojem djeca vole provoditi vrijeme nakon škole može im dati poticaj za učenje i olakšati školske obveze. Stvaranje modernog i ugodnog prostora za učenje ne mora biti zahtjevno. Uz nekoliko savjeta i jednostavnih ideja, stvorite zabavno i produktivno okruženje za svog školarca. 

Potaknite bojama!

Kada uređujete prostor za učenje, vodite računa da ne bude monoton i dosadan. U monotonom prostoru dijete će imati osjećaj kao da je i dalje u školi, što svakako želite izbjeći. Umjesto toga, potaknite njihovu kreativnost upečatljivim bojama i uzorcima. Odaberite dvije jarke boje koje želite istaknuti i uklopite ih u postojeće uređenje. Neke boje poput svijetlo plave i zelene pozitivno utječu na učinkovitost i fokus. U neutralnu sobu postavite šareni tepih koji će osim malo razigranosti poslužiti i kao upijač buke.

Prirodno svijetlo

U sobi za učenje i postizanje koncentracije nikako ne smijete zanemariti osvjetljenje. Imajte na umu da će dijete za radnim stolom nekada biti i satima. Ako je svjetlo preslabo, oči se naprežu i pate. Također, prejako svijetlo može iziritirati oči. Idealno bi bilo da radni prostor ima prirodni izvor svjetlosti. Razmislite o laganim prozračnim zavjesama koje propuštaju dovoljno svijetla. Laganim zavjesama dodajte dekor zavjese od gušćeg materijala kako biste po potrebi prostor mogli zamračiti.

Organizacija je ključ

Organizirani prostor je vrlo važan za produktivnost.To znači da je vašem školarcu potrebno mjesto za učenje, a ne mjesto koje služi nakupljanju papira, potrepština i igračaka. Postavite dovoljno namještaja i elemenata za pohranu. To će pomoći smanjiti smetnje i distrakcije. Ako je soba ili radni stol zatrpan stvarima uvijek će neka od tih stvari odvlačiti pažnju. Jedan od načina je i da podijelite sobu na više zona i tako odvojite mjesto za učenje od onog gdje je kreativni nered ipak dozvoljen.

Personalizirajte prostor

Kad uređujete prostor za dijete uvijek razmišljajte o interesima i željama djeteta. U uređenje uključite djeliće njegove osobnosti, omiljene predmete i značajne sitnice koje će njegov prostor učiniti posebnim. Neka vaše dijete sudjeluje u odabiru dekoracija, a njegovu omiljenu boju istaknite na zavjesama ili posteljini.

Zabavite se!

Prostor u kojem većinu vremena provodi dijete ne treba biti uređen kao ostatak doma. Djeca imaju drugačije potrebe, želje i navike, a prije svega puno više se zabavljaju od odraslih. Nemojte se bojati jarkih boja i razigranih, čak i pomalo otkačenih printova. Oslobodite se strogih pravila. Djeca vole prugice i točkice, sve moguće boje i nijanse i za njih nema nespojivih kombinacija. Upravo maštoviti prostor često potiče i njihovu maštu. Vodite računa da u svom kućnom okruženju zadrže tu predivnu bezbrižnost i razigranost.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.