Kako urediti sobu za školarca

Kad dođe vrijeme za školu dječja soba doživljava pravu malu transformaciju. Vrijeme je da se igračke pokupe, a boravak u dječjoj sobi dobije novu dimenziju. Čitanje, pisanje, zbrajanje i oduzimanje puno je zabavnije u prostoru prilagođenom školskim danima.

Kad dječja soba krene u školu
Vaš mališan odrasta i njegova dječja soba raste s njim. Evo nekoliko prijedloga kako jednostavno i brzo sobu za igru i zabavu prilagoditi u prostor za učenje.

Radni prostor – Odredite ugodan i svijetao kutak sobe u koji ćete postaviti radni stol. Važno je da je radni prostor uredan i pregledan. Ako vam veličina sobe to dozvoljava, postavite u blizini radnog stola police i druge elemente za pohranu školskog pribora, knjiga i ostalih potrepština.

Prostor za igru – Ne zaboravite da je dječja soba uvijek i prostor za odmor i zabavu, stoga dio prostorije namijenite igri i omiljenim aktivnostima vašeg školarca.

Tepih kao granica
Uz pomoć tepiha vizualno odvojite radni dio sobe i prostor za igru. U dijelu sobe koji je namijenjen za učenje postavite tepih neutralnih boja i jednostavnih linija. Prostor za igru lako možete učiniti još zabavnijim odabirom tepiha šarenih uzoraka i veselih tonova.

Tepih kao vizualno povećanje
Mali prostor koji djeluje skučeno baš i nije poticajno okruženje za učenje. Odaberite veliki tepih uz koji će soba djelovati veće, a time i ugodnije za duži boravak. Kod odabira tepiha za manje prostore savjetujemo one sitnijih motiva i detalja. Tepisi velikih odvažnih uzoraka najbolje će izgledati u većim prostorima.

Tepih kao izolacija
Nije rijetkost da dječja igra završi na podu sobe. Tepih u dječjoj sobi je uvijek dobra izolacija od buke i hladnoće. Za uređenje dječjih soba savjetujemo mekanije tepihe i lako održive materijale.

Tepih kao inspiracija
Kad su djeca u pitanju sve može biti poticaj za igru i kreativnost. Odabirom tepiha potaknite njihovu maštu i stvorite vedru atmosferu. Uz njihovu pomoć izaberite motive koji ih vesele i opuštaju. Za neke je to tepih u jednoj upečatljivoj boji, za neke možda šareni tepih prepun detalja. U svakom slučaju, iskoristite tepih i za dekoraciju i za inspiraciju.

Kutak za školski trenutak
Ponekad zbog nedostatka kvadrata jednostavno nije moguće u dječju sobu ugurati sve što je jednom školarcu potrebno. U tom slučaju, uvijek možete dio stana, dnevnog boravka ili međuprostor prenamijeniti u dio za učenje. Podijelite prostoriju u više funkcionalnih cjelina bez građevinskih radova. Zanimljiva tapeta lako će vizualno odvojiti zonu za učenje od ostatka prostorije. Umjesto jednog velikog tepiha, u dnevni boravak postavite dva manja. Oni će vizualno odvojiti dvije zone unutar jedne prostorije.

Izbor tepiha pogledajte OVDJE