Lagano i prozračno. Stvorite zen ugođaj u domu.

U modernim vremenima vapimo za oslobađanjem od stresa i opuštanjem, pa ne čudi što posljednjih godina raste popularnost interijera koji su uređeni prema zen načelima. Uvođenje japanskog zen načela u vaš dom znači stvaranje okruženja mira, opuštenosti i unutarnjeg utočišta. Naglasak je na čistim linijama, mirnim i neutralnim bojama, minimalističkom namještaju te stvaranju ravnoteže u prostoru. U zen načelima uređenja, cilj je postići prostor u kojem energija pozitivno teče.

Iako ne postoje stroga pravila o interijerima u zen stilu, donosimo neke smjernice koje vam mogu pomoći da stvorite zen ugođaj u svom domu.

Prirodni elementi

Interijer zen doma temelji se na nježnim prirodnim bojama, stoga se preporučuje korištenje tonova koji opuštaju i umiruju, poput bijele, sive, bež ili pastelne boje breskve.

Svakako birajte prirodne materijale poput drva i kamena koji će doprinijeti prirodnom ugođaju i umirivati prostor.  Kod odabira tkanina, koristite materijale koji su mekani, ugodni i privlačni. Birajte jednobojne mekane tepihe za dnevni boravak ili spavaću sobu. Kod odabira zavjesa ili ostalih tkanina u domu također se vodite onim što vam je ugodno i prirodno. Materijali poput vune, svile ili lana najbolje će se uklopiti u zen uređenja.

Jednostavnost

Kada bismo postizanje zen ugođaja opisivali jednom riječju to bi vjerojatno bila jednostavnost. Jednostavne jasne linije su obavezne kako biste postigli mirnoću i sklad u prostoru. Izbjegavajte komplicirani dizajn i suvišne elemente i pojednostavite gdje god možete. Tu će vam uvelike pomoći zavjesa Airy kao i tepih Lana. U ovako minimalistički uređenim prostorima, namještaj je središnja točka prostorije. Dizajnerski kauč ili krevet u spavaćoj sobi je ono gdje ćete najviše moći iskazati karakter ili dizajnersku preferenciju. Također, vrlo je važno da je nered sveden na minimum. Želite stvoriti zonu u kojoj ništa neće odvlačiti vašu pažnju i remetiti mir u sobi.

Manje je više

Kada je riječ o ukrasnim detaljima i dekoracijama, manje je zapravo više. Neka dekorativni dijelovi budu jednostavni i pobrinite se da doprinose vizualnoj nenametljivosti cijele prostorije. Odaberite jednostavne linije i kvalitetne prirodne materijale. Izbjegavajte jarke boje koje mogu narušiti mirnoću i sklad prostorije.  Važno je da boje koje odaberete budu usklađene jedna s drugom jer je cilj stvoriti prostor u kojem se niti jedan element ne ističe više od drugog.

Feel good

Ovakvi interijeri koji stvaraju zen ugođaj služe opuštanju uma i stvaranju pozitivne energije oko nas. Možda nećete cijeli dom namjestiti prema svim zen načelima, ali iskoristite barem neke od ovih savjeta kad uređujete dom. Stvorite prostor u kojem se osjećate dobro i koji vas mirnoćom i skladom može instantno prebaciti u mirno stanje. Iskoristite vrijeme u svom domu za opuštanje i punjenje baterija i pronađite ravnotežu koja vam zasigurno nekad nedostaje.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.