mediteranski stil u uređenju interijera

Mediteranski stil u uređenju interijera

Dizajn interijera u mediteranskom stilu vrlo je blizak svima koji žive uz obalu, uživaju u dugim ljetnim večerima na terasi i blagodatima mediteranske klime. Dizajn interijera u mediteranskom stilu usredotočen je na prirodne materijale i završne obrade te jednostavan, minimalistički pristup uređenju koji je ukorijenjen u stoljećima života duž prekrasne obale Sredozemnog mora.

Ključni elementi dizajna u mediteranskom stilu

Nekoliko je ključnih elemenata kod uređenja prostora u mediteranskom stilu, kao što je naglašavanje prirode, njezinih materijala i boja te slavljenje prirode i mora. Namještaj inspiriran mediteranskim stilom obično je masivan, rustikalan i udoban. Drvo je čest materijal za namještaj, a često se koriste i komadi od ratana ili bambusa.

blog mediteranski stil uređenja interijera

Spojite vanjske i unutarnje prostore

Spajanje vanjskog i unutarnjeg prostora je karakteristično za mediteranski način života, gdje se život odvija uglavnom na otvorenom. Naglasite sklad zatvorenog i vanjskog prostora s prozračnim elementima, istaknite prirodno svjetlo i pogled prema van. Mediteranski stil obiluje prirodnim svjetlom. Veliki prozori, prozračne zavjese i tapete svijetlih tonova doprinose osjećaju prostranosti i svjetline.

vanjski i unutarnji prostori

Koristite prirodne materijale

Kamen, drvo i keramika su česti materijali koji se koriste u mediteranskom stilu. Ovi materijali dodaju rustikalni i autentični šarm prostoru. Uključite izložene grede, zidove od prirodnog kamena i podove od pločica ili tvrdog drva. Poželjno je i korištenje prirodnih materijala u završnim obradama i dekorima kao što su drvo, ratan, pločice, keramika, terakota, kovano željezo, lan i pamuk. Ako iz bilo kojeg razloga prirodni materijali nisu vaš odabir, mediteranski izgled postići ćete uz LVT podove koji imitiraju prirodni izgled uz brojne druge prednosti.

Tepisi od prirodnih materijala poput vune, pamuka, jute ili sisala često se koriste u mediteranskom stilu. Ovi materijali dodaju toplinu i teksturu prostoru te se skladno uklapaju s prirodnim elementima mediteranskog stila.

prirodni materijali

Boje inspirirane prirodom

Tipične boje ovog stila su zemljane nijanse poput terakote, maslinovo zelene, plave i bijele. Ove boje odražavaju prirodne elemente poput mora, sunca i zemlje. Koristite neutralnu paletu kao i palete boja koje odražavaju prirodni okoliš, od plavo-zelenih oceana do žutih i zlatnih tonova sunca. Tepisi u mediteranskom stilu obično imaju zemljane nijanse poput terakote, maslinovo zelene, plave, bijele ili smeđe boje.

boje inspirirane prirodom

Trenuci opuštanja

Planirajte prostor u kojem ćete moći provoditi vrijeme s obitelji, udobnu terasu s velikim fokusom na zajedničke aktivnosti ili odmor. Mediteranski stil podrazumijeva uživanje u trenucima odmora, zalasku sunca i zajedničkim obrocima na zraku.

trenuci opuštanja

Minimalistički dekor

Umjesto pretrpavanja prostora ukrasnim detaljima, odaberite nekoliko ključnih komada koji će privući pažnju. Manje ukrasa može rezultirati elegantnim i suptilnim izgledom. Ostavljanje dijelova prostora praznima doprinijet će osjećaju mira i opuštanja.

minimalistički dekor

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.

Prati nas: