Na što treba paziti kod kupnje tepiha

Vaš novi tepih postat će važan i praktičan dio vašeg doma i uređenja, stoga ga pažljivo birajte. Donosimo savjete koji vam mogu pomoći kod kupnje tepiha te stvari o kojima je dobro razmisliti prije kupnje.

Izmjerite

Važno je izmjeriti prostoriju u kojoj će biti postavljen novi tepih i dobro razmisliti o željenim dimenzijama. Ako vam je teško vizualizirati tepih, pokušajte uz pomoć vrpce ili samoljepljive trake obilježiti prostor na podu gdje će tepih biti postavljen. Tako ćete moći vidjeti i precizno odrediti dimenzije tepiha koje najbolje odgovaraju  sobi. Idealno je da imate tepihe na mjestima gdje hodate bosi.

Osjetite

Jedna od prednosti tepiha svakako je osjećaj ugode i mekoće koju vam pruža dok hodate. Osim dimenzija, izgleda, boje i uzorka ne zaboravite da je važan i osjećaj. Probajte je li vam tepih ugodan i mekan na dodir. Možda imate djecu koja će puno vremena provoditi na podu ili jednostavno volite leći ili sjesti na pod dok nešto gledate. Nježni udobni tepih značajno će doprinijeti vašem uživanju.

Olakšajte si

Tepisi od visokokvalitetnih materijala zahtijevaju redovito i kvalitetno čišćenje. Vodite računa da takav tepih nije previše izložen prometu i mogućnostima dodatnog zaprljanja. Na prometnim područjima, hodnicima, dječjoj sobi, ili blagovaonici postavite tepihe koji se lakše održavaju i čiste. Neki tepisi, poput onih od umjetnih vlakana zahtijevaju manje održavanja od drugih.

Prilagodite

Ne zaboravite na svoje krznene ljubimce. Razmislite o tome kako će se vaš pas ili mačka ponašati s tepihom. Kod kupnje uzmite u obzir i boju krzna vašeg ljubimca. Vjerojatnije je da će se tamno krzno vidjeti na svjetlijem tepihu. Tepih s istaknutim uzorkom najbolje će prikriti dlake. Tepisi od pamuka također su odličan izbor jer su mekani, ali dovoljno robusni da izdrže sve što vas čeka s vašim četveronožnim prijateljima. 

Uskladite

Tepih može uravnotežiti boje unutar vašeg prostora. Prilikom odabira boje tepiha važno je razumjeti kako će funkcionirati u vašem prostoru. Previše jedne boje može uzrokovati neravnotežu, dok pogrešna boja može učiniti vaš prostor nepovezanim.

Također je važno voditi računa o atmosferi koju boje stvaraju u interijeru. Za svjetliji, prozračniji prostor najbolje će poslužiti tepih neutralnije boje. Za ugodniju atmosferu, odaberite tepih tamnije boje, dubokih bogatih nijansi poput bordo, tamno plave ili tamno smeđe.

Planirajte

Ako postoji velika vjerojatnost da ćete se seliti, odaberite lakši tepih koji će se lako uklopiti u drugačiji prostor. Ovo također uzmite u obzir ako ste netko tko voli često mijenjati svoje interijere. Danas su vrlo popularni neutralni tepisi i monokromatske kombinacije i oni se najlakše mogu iskoristiti u raznim stilovima i uređenjima. 

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.