Najčešće greške kod kupnje tepiha i kako ih izbjeći

Vaš novi tepih postat će važan dekorativni i praktični dio kućnog namještaja, pa ga odaberite pažljivo. Donosimo nekoliko savjeta kako bismo vam olakšali kupnju i pomogli odabrati idealan tepih za vaš dom.

Premalen ili prevelik tepih

Prije kupovine tepiha izmjerite sobu u koju postavljate tepih. Prvi korak kod odabira tepiha svakako su dimenzije koje najbolje odgovaraju vašem prostoru. Jedna od najčešćih grešaka kod kupnje tepiha upravo je kupnja premalenog tepiha zbog kojeg se cijela prostorija čini neobična. Tepih ne treba zauzimati svaki centimetar prostorije, stoga, vodite računa da oko tepiha ostavite dovoljno neprekrivenog prostora. Također, razmislite gdje sve u prostoriji boravite i hodate bosi, pa mislite na udobnost i taj dio pokrijte tepihom.

Za većinu soba srednje veličine, dizajneri interijera savjetuju da između zidova prostorije i rubova tepiha ostane oko 30 – 50 centimetara golog poda. Tepih bi trebalo postaviti u središte prostorije s jednakom udaljenosti između rubova tepiha i zidova.

Ako kupujete tepih prije nego u prostoriji imate postavljen namještaj,  uzmite u obzir da bi tepih trebao biti dovoljno velik da se ističe, ali opet ne prevelik da ne prekrije pod u potpunosti. 

Niste razmislili o funkciji

Razmislite kako izgleda jedan uobičajeni dan u vašem domu. Provode li vaša djeca puno vremena sjedeći i igrajući se na podu? Trebate tepih samo kao šarenu dekoraciju s kojom ćete stilski povezati sobu? Razmislite kako će se tepih koristiti kako biste odabrali onaj pravi. Tepisi s ravnim tkanjem bolji su za područja s velikim prometom i lakše se čiste. Čupavi tepisi dobro funkcioniraju u područjima gdje je promet manji, a pružat će veliku udobnost za sjedenje i igranje na podu.

Ne zaboravite na čišćenje i održavanje

Neki tepisi trebaju manje održavanja od drugih. Kvalitetne materijale potrebno je redovito čistiti i održavati. Briga oko tepiha se povećava, ako se tepihu nalazi u prometnom području ili je izrađen od prirodnih materijala, poput vune. Razmislite koliko vremena i želje imate za čišćenjem i olakšajte si odabir, ali i održavanje.

Ne odgovara ostatku uređenja

U uređenju prostora često zbog funkcije zanemarimo izgled. Tepih ima važnu dekorativnu ulogu i ako ga ne uskladite dobro s ostatkom uređenja to će se primijetiti. Razmislite o bojama koje prevladavaju u vašem prostoru. Ako su zidovi već bojani nekom izraženom bojom, svakako uskladite tepih s tom bojom. Razmislite o odabiru tepiha koji ima uzorak u toj boji, ili odabiru tepiha manje izražene boje. Ako su vaši zidovi li ostatak uređenja svijetlih, neutralnih tonova, šareni tepih može vizualno podići cijelu prostoriju i stvoriti skroz drugačiji doživljaj u prostoru.  

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.