Spavaća soba sa sivim tepihom sivim krevetom i sivom tapetom na zidu

Odabir savršenog tepiha za spavaću sobu

Tepih za spavaću sobu spašava vaše nožne prste od smrzavanja i ističe vaš stil i osobnost. Također, tepihom možete ublažiti buku i zaštititi podove od ogrebotina uzrokovanih teškim namještajem. Donosimo nekoliko prijedloga i ideja koje će vas inspirirati kod odabira idealnog tepiha za spavaću sobu.

Pravilno postavljanje

Prije nego počnete birati uzorke, boje i materijale, važno je odrediti  veličinu tepiha za spavaću sobu i odlučiti kako ćete ga postaviti. Imajte na umu neka osnovna pravila kod postavljanja tepiha u spavaću sobu. Krevet bi uvijek trebao biti u središtu vaše spavaće sobe, a bilo koji tepih koji stavite ispod kreveta trebao bi viriti izvan rubova oko 40 do 60 cm. Cilj je da imate uvijek nešto mekano na što ćete stati dok ulazite ili izlazite iz kreveta. Ako u podnožju kreveta imate komad namještaja, tepih bi se trebao protezati i ispod njega. Što se tiče veličine tepiha, najbolje ju je odrediti prema veličini kreveta.

Neutralni veliki tepih

Ako u spavaću sobu postavljate tepih većih dimenzija, razmislite o tepihu u neutralnoj boji. Veliki komad šarene tkanine stimulirat će vaša osjetila što nije baš poželjno u sobama za odmor i spavanje.  Bijeli, krem i sivi tepih za spavaću sobu odgovarat će gotovo svakom stilu uređenja. Svakako birajte što mekanije tkanine po kojima možete hodati bosi. Tepisi dugih vlakana su posebno mekani na dodir, kao i tepisi gustog tkanja. 

Tepih manjih dimenzija

Manji tepisi za spavaću sobu mogu biti u raznim bojama i s uzorkom. Ako je vaša spavaća soba bijela ili jednobojna, šareni manji tepih unijet će malo karaktera u prostor. Odaberite čupavi tepih neobičnog izgleda  poput modela Cosy i postavite ga uz krevet za dodatnu udobnost.

Duboke umirujuće nijanse 

U posljednje vrijeme popularne su tamne, bogate boje tepiha poput tamno sive, bordo, tamno plave pa čak i crne. Nema razloga da ne uklopite tepih tamnijih nijansi i u spavaću sobu. Crni tepih se jako dobro uklapa s drugim nijansama crne, sive i bijele , ali i doslovno svake druge boje u prostoru. Tamni tepih će vas uvući u prostor te dati dubinu i dozu dramatičnosti. Također, crna ima moć intenziviranja ostalih boja u prostoriji.

Mozaik uzorak

Tepihom stvorite kontrast s ostatkom vašeg dekora. Na primjer, ako imate posteljinu s uzorkom, odaberite tepih s jednostavnim dizajnom koji se dobro kombinira uz posteljinu. Ako imate jednobojnu posteljinu, razmislite o tepihu s mozaik uzorkom kako biste dodali vizualno zanimljiv komad. Bilo da se radi o prugama, apstraktnim linijama, cvjetnom uzorku ili nekom drugom, vodite računa da odgovara ugođaju ostatka sobe, ali i doma u cjelini.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.