Osam načina za stvaranje toplog i udobnog interijera

U hladnim danima nema ništa ljepše od boravka u kući na toplom. To je idealno vrijeme za opuštanje uz šalicu čaja, mekanu deku i omiljenu seriju, i tako sve do proljeća. Uživajte u boravku u svom domu u zimskim mjesecima još više uz nekoliko savjeta koje donosimo u nastavku.

Postavite mekani tepih

Mekana gusta tkanina pod vašim nogama je važan čimbenik u dodavanju topline i udobnosti vašem domu. U zimskim mjesecima birajte guste tkanine koje će zadržavati toplinu. Tepisi dolaze u velikom rasponu veličina, stilova i boja, tako da ćete bez obzira na namjenu prostorije, lako pronaći onaj koji će vam odgovarati.

Unesite nešto prirodno

Dodajte nešto prirodno u svaku sobu. Sobne biljke su jedan od najlakših načina da od kuće napravite dom. Ako baš i niste vješti sa zelenilom odaberite biljke koje zahtijevaju minimalnu njegu. Kako biste razigrali hladni prostor odaberite više biljaka različitijih veličina, oblika i izgleda. 

Ukrasni jastuci i pokrivači

Kod same pomisli na udobne stvari u kući ono što vam vjerojatno padne na pamet je krevet ili kauč, prekriven toplim dekicama i mekim jastucima. Deke i pokrivači su neophodni u svako doba godine i dodaju ekstra dozu udobnosti u domu. Osim što su praktični, ukrasni jastuci su odličan način da prilagodite sobu sezonskom uređenju.

Zavjese

Uz gole, hladne prozore teško ćete stvoriti ugodan topao ugođaj u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi. Kada želite zagrijati svoj prostor, svakako pažnju posvetite zavjesama i sjenilima za prozore. Zavjese ne moraju dominirati niti narušavati ravnotežu prostora. I jednostavne neutralne zavjese unijet će ugodu i toplinu u prostor.

Tople boje

Korištenje bogatih punih boja izvrstan je način da dodate toplinu svojoj dnevnoj sobi. Tople boje su dovoljno neutralne pa se dobro ističu u kombinaciji sa svjetlijim bojama. Također su sjajne u kombinaciji s prirodnim materijalom poput drveta.

Svjetlina

Nježna rasvjeta stvara mirnu opuštajuću atmosferu u domu i čini prostor mnogo privlačnijim. Uz podne lampe s gustim sjenilima i zidnu rasvjetu, ne zaboravite na prirodnu svjetlost u domu. Ako vam je dnevni boravak orijentiran na južnu stranu, veći dio dana u njemu imate puno prirodnog svijetla. Iskoristite to uz pomoć laganih prozirnih zavjesa. Ako u zimskim mjesecima volite pojačati debljinu zavjesa kako biste zadržali toplinu, uz sloj laganih zavjesa postavite gušće dekor tkanine koje možete koristiti po potrebi.   

Prirodni materijali

Moderni domovi  sadrže puno materijala poput metala, stakla i betona. Dodavanje prirodnih tekstura pomoći će zagrijati prostor i unijeti toplinu. Odaberite tkanine od prirodnih materijala poput lana i vune, ukrasne košare od pletiva i drvene elemente za šarm i topli obiteljski ugođaj.