Pet savjeta za dekoriranje ukrasnim jastucima

Kako kombinirati boje i uzorke na ukrasnim jastucima? Kako odabrati jastuke odgovarajuće veličine i oblika i uskladiti ih s ostatkom uređenja? U nastavku vam donosimo pet savjeta za uređenje ukrasnim jastucima. Osim što su jedan od najjednostavnijih načina da promijenite izgled svoje sobe, njihova prednost je u tome što su vrlo povoljni. Savršeni izbor za dodavanje boje ili zabavnog uzorka u svaku prostoriju.

1. Veličina je važna

Prilikom odabira ukrasnih jastuka veličina čini ogromnu razliku. Važno je zapamtiti da su jastuci samo dekor na komadu namještaja, a ne dodatni komad namještaja. Prema tome, preveliki jastuci nisu najbolji odabir. Ne samo da su nepraktični nego i vizualno „pojedu“ predmet kojem služe kao dekoracija. Odaberete li premali jastuk, on će izgledati kao da ne pripada ni tom komadu namještaja ni toj prostoriji. Idealna veličina ukrasnih jastuka naravno ovisit će o veličini vaših kauča, naslonjača ili kreveta. Obično jastuci dimenzija oko 40 x 40 cm ili 50 x 50 cm odgovaraju prosječno velikom namještaju. Možete odabrati jastuke raznih dimenzija i malo razigrati sjedeći prostor.

2. Pravilo neparnih brojeva

Svakako biste trebali odrediti koliko vam je ukrasnih jastuka potrebno. Po jedan ukrasni jastuk na svakom kraju kauča nije najbolji odabir. U svijetu uređenja interijera postoji pravilo o ukrašavanju dekorativnim predmetima koji su u neparnom broju. Ovo pravilo vrijedi i za ukrasne jastuke, posebno u modernim prostorima. Jedino kad možete zaobići pravilo neparnih brojeva je u slučaju kad imate iznimno veliki namještaj koji podnosi puno više dekorativnih predmeta.

3. Savršeni oblik

Standardni oblik ukrasnih jastuka je kvadrat i on je sve samo ne dosadan. Kvadratni oblik jastuka odlično funkcionira kao dodatak raznim drugim oblicima i stilovima namještaja. Jastuci ovog oblika mogu stajati samostalno ili u grupi od više kvadratnih jastuka, a lako se kombiniraju i s jastucima drugih oblika.

Duguljasti ukrasni jastuci obično se koriste kao središnji dio, na čelu formacije jastuka. Možete ih koristiti i kao samostalne jastuke, na primjer kao improvizirane naslone za ruke na krajevima kreveta. Oni mogu biti i cilindričnog oblika, a često se uz ukrasne svrhe koriste i za potporu leđima.

4.  Pravilo „tri“

Najprije odaberite paletu boja koju želite u svom domu. Zatim odaberite tri različite boje svojih ukrasnih jastuka, možete odabrati neke koje se već nalaze u prostoriji, poput boje zida ili tepiha. Za odabir uzoraka, također vrijedi pravilo „tri“. Možete kombinirati tri različita uzorka, pod uvjetom da svaki uzorak uključuje barem jednu od tri boje koju ste odabrali. Što se veličine uzoraka tiče, opet se držite ovog pravila.  Jedan ukrasni jastuk s manjim printom, jedan dominantan uzorak i jedan uzorak „srednje“ veličine. Nije poželjno da se uzorci nadmeću, umjesto toga uvijek dopustite da jedan uzorak dominira.

5. Simetrija

Prilikom slaganja ukrasnih jastuka, pokušajte pogoditi simetrični raspored, bilo da se radi o ukrasnim jastucima na vašem kauču, krevetu ili sofi. Kad slažete slojeve tkanina jednu na drugu, moguće je dobiti konfuzan rezultat i prostor koji se čini prezatrpan. Simetrija u slaganju doprinijet će osjećaju uređenog i skladnog prostora.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.