rustikalni stil u uređenju interijera

Rustikalni stil uređenja interijera

Rustikalni stil uređenja interijera inspiriran je ruralnim i seoskim estetikama, te često kombinira prirodne elemente s toplim i udobnim ugođajem. Ukrasiti prostor u rustikalnom stilu prilika je za stvaranje tople, udobne i autentične atmosfere koja će vas povezati s prirodom i ruralnim životom. Donosimo osnovne značajke i ideje za inspiraciju doma u rustikalnom stilu.

Ogoljeno i prirodno 

Uređenje u rustikalnom stilu započnite tako što ćete izgled prostora ogoliti na njegove osnovne značajke. To može uključivati prirodno drvo, podove od pločica ili kamena, izložene drvene grede na stropu, zidove od opeke, kamine ili drvene okvire vrata ili prozora. Ako vaš dom nema ove značajke, možete stvoriti rustikalni izgled ili se inspirirati rustikalnim stilom. Postavite tapetu koja oponaša kameni zid ili vinilne podove koji izgledaju poput drvenih.

rustikalni stil prirodan izgled

Materijali i teksture

Rustikalni stil koristi prirodne materijale poput drva, kamena, cigle i metala. Ovi materijali često imaju grubu teksturu i neobrađeni izgled kako bi naglasili prirodnu ljepotu. Što se tekstila tiče, naglasak je također na prirodnim materijalima. Prirodni tekstili kao što su vuna i lan često se koriste za oživljavanje ovog stila. Dobar izbor su i lažne životinjske kože. Što se tiče podova, prirodni materijali poput drveta, pločica ili kamena stvorit će najautentičniji izgled. Naglasite rustikalni izgled sobe dodavanjem teksturiranih tepiha izrađenih od prirodnih materijala kao što su sisal, juta ili bambusova svila. Najbolje je izbjegavati visoki sjaj i sjajne metalne završetke u rustikalnim prostorima. Umjesto toga, birajte materijale i završe obrade koji više ostavljaju dojam starog vremena.

rustikalni stil materijali

Praktičnost i namjena

U rustikalnom dizajnu interijera sve ima svoju svrhu, i predmeti su postavljeni u prostor s razlogom. To ne znači da ne možete dodavati poneke ukrasne predmete za dekoraciju, ali cilj je zadržati sobe praktičnima i funkcionalnima. U rustikalnom uređenju dekor čine predmeti poput fotelja i naslonjača, deke za toplinu i udobnost, kao i tepisi ili otirači. Rustikalne sobe se mogu činiti pune stvari, ali sve te stvari imaju svoju svrhu.

praktičnost i namjena

Uređenje u rustikalnom stilu

Započnite s neutralnim tonovima kako biste upotpunili rustikalni stil. Bijeli zidovi i neutralni tonovi izgledaju izvanredno u kombinaciji s elementima prirodnog drva. Neutralni tonovi i prirodno drvo stvaraju odličan kontrast koji unosi ugodnu atmosferu i bezvremensku ljepotu u prostor. Rustikalni interijeri često koriste tople, prirodne boje poput smeđe, zemljanih tonova, crvenkastih nijansi i zelenila.

Birajte tepihe koji će unijeti dodatnu udobnost prostoru, poput debelih i mekanih tepiha i tepiha od prirodnih materijala poput jute, vune ili pamuka. Rustikalni tepisi često imaju tradicionalne uzorke poput geometrijskih ili etničkih motiva. Razmislite o upotrebi uzoraka poput kariranog, prugastog ili cvjetnog uzorka koji su česti u rustikalnom dekoru. Također možete dodati teksturalne uzorke poput drvenih ili kamenih oblika kako biste stvorili zanimljiv kontrast.

rustikalni stil uređenje

Prvi saznajte sve novosti, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.

Prati nas: