uređenje dječje sobe

Savjeti za uređenje dječje sobe

Uređenje dječje sobe trebalo bi biti praktično, moderno i zabavno. Cilj je stvoriti lijepi i ugodni prostor koji je jednostavan za održavanje. Donosimo savjete i prijedloge za uređenje sobe u kojoj će vaše dijete uživati.

Čemu će soba služiti?

Dječja soba, osim za spavanje, može služiti za razne aktivnosti. Prije nego počnete s uređenje razmislite o tome hoće li se u njoj dijete igrati, učiti, opuštati, čitati, svirati? Također razmislite o elementima za pohranu i organizaciju. To će vam pomoći da isplanirate koji će vam namještaj trebati i što kamo ide. Dob djeteta igra važnu ulogu kad je u pitanju uređenje. Djeci u dobi od 0 do 2 godine trebat će spremište za odjeću i raznu dječju opremu, također ćete morati razmisliti o prostoru za presvlačenje. U dobi od 2 do 7 godina trebat ćete veće spremište za igračke. Za klince koji su u osnovnoj školi potrebno je isplanirati prostor za učenje, dobro osvijetljen radni stol za pisanje i čitanje kao i police za knjige i školski pribor. Kod veće djece nije loše uzeti u obzir da će im često dolaziti druga djeca na igranje i spavanje pa razmislite o dodatnim krevetima.

čemu će soba služiti

Koje boje odabrati?

Kad znate raspored namještaja i namjenu sobe, vrijeme je da razmislite o bojama i stilu uređenja. Odaberite neutralne ili pastelne tonove za osnovne elemente, a onda ovisno o preferencijama dodajte malo akcentne boje. Pastelne plave tonove možete oživiti uz pomoć detalja u žutoj ili narančastoj koje će unijeti vedrinu i veselje. Neutralnu sivu ili bež sobu razigrajte zavjesama s dječjim motivima (Model world map). Vodite računa da su želje djece promjenjive iz godine u godinu pa osnovne komade birajte u neutralnim bojama dok detalje koje lako možete zamijeniti, prilagodite njihovim željama. Izbjegavajte previše uzoraka i motiva koji se međusobno sudaraju jer će soba djelovati prenatrpano. Također, vodite računa da neke boje mogu potaknuti nervozu i uzbuđenje pa ih pametno dozirajte.

koje boje odabrati

Zona za igru i prostor za učenje

S obzirom na to da se dijete u sobi igra i opušta, ali i uči i koncentrira na školu, nije loše vizualno odvojiti zone u kojima može raditi i jedno i drugo. Dio za igru uredite tako da potiče maštu i kreativnost, a prostor za učenje umirite nježnim bojama i jednostavnim linijama. Zone možete vizualno odijeliti različitim tepisima i zidnom tapetom. U dijelu za igru odaberite šareni tepih razigranih motiva (Model bloom), a u dijelu za učenje postavite neutralni tepih ili tapison koji bojom odgovara bojama na prvom tepihu (Model suspense). Dio za učenje odvojiti modernom neutralnom zidnom tapetom kako bi vizualno odvojili prostore (Casual chic).

zona za igru

Osvjetljenje

Vrlo je važno djetetu omogućiti miran i kvalitetan san, za što je ponekad potrebno zamračiti prostoriju. Također, važno je da dijete ima dovoljno prirodnog svijetla za čitanje i učenje, stoga vodite računa o količini svijetla koja ulazi u dječjoj sobi. Dobro rješenje su rolo zastori koji vam omogućuju zamračivanje, ali  i lako reguliranje sunčeve svjetlosti.

osvjetljenje

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.

Prati nas: