tepisi tepihland uređenje prostor

Tepih kao ključni komad u uređenju prostora

Prednosti tepiha u domu su mnogobrojne. Osim što pruža udobnost i toplinu, služi i kao važan dekorativni komad. Pažljivo odabran tepih može služiti kao umjetničko djelo za pod koje uokviruje namještaj i definira prostor.

Kod odabira upečatljivog tepiha koji će služiti kao ključni komad u uređenju vašeg prostora potrebno je uskladiti cjelokupni stil dizajna s tepihom. No, ne dajte se obeshrabriti. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uz pomoć tepiha učinite svoj dom pravim stilskim užitkom.

Kako odabrati tepih?

Prije nego dođete doma sa svojim novim dekorativnim tepihom, odredite koje boje već dominiraju u vašoj sobi. Ako imate tamnije boje zidova, tada već imate boju s kojom se morate uskladiti pri odabiru svog savršenog tepiha. Odaberite tepih koji ima barem jednu do dvije od trenutnih boja u prostoriji ili boje koje će se lako s njima uskladiti.

Istaknuti uzorci s neutralnom bojom

Odličan efekt možete postići tepihom koji je neutralne boje, ali ima vrlo velike i moćne uzorke ili printeve koji će postati žarišna točka sobe. Prostori koje već imaju istaknute boje zidova ili namještaja poput žute, bordo ili kraljevsko plave lako mogu izgledati napadno. U tom je slučaju najbolje odabrati neutralnu boju tepiha s istaknutim zanimljivim uzorkom.

Započnite uređenje od tepiha

Ako imate sreću da s uređenjem počinjete od nule, zašto ne biste započeli s tepihom i oko tepiha izgradili ostatak dekora? Ovo je izvrstan način da započnete uređenje s upečatljivom bojom, kao što je narančasta, žuta ili crvena, a zatim te boje istaknete u drugim detaljima za dekoraciju. Razmislite o upotrebi neutralnih boja zidova u bijelim, bež i svijetlo sivim nijansama kako bi dominantna boja zaista zaživjela u prostoru.

Veličina je bitna

Kada postavljate tepih u dnevnu sobu ili blagovaonicu imajte na umu da je najčešća greška odabir tepiha koji je premalih dimenzija. Tepih bi trebao stati ispod svih ključnih dijelova namještaja u sobi. Ako to nije moguće, trebali biste moći postaviti barem prednje noge glavnih tapeciranih komada na tepih. Prije nego što odaberete tepih razmislite i o rasporedu namještaja.

Ako imate posebno veliku sobu, podijelite prostor na više cjelina, ovisno o upotrebi i za svaki dio upotrijebite drugačiji tepih. U tom slučaju tepisi bi se trebali povezati bojom ili uzorkom.

 Zapamtite da kod uređenja doma nije najvažnije što s čim ide, već kakav osjećaj želite stvoriti u svom prostoru. U vašem bi se domu uvijek trebala osjećati dobrodošlica, a tepih je sjajan doprinos tome. Ako ugledate šareni, upečatljivi tepih kojeg morate imati, svakako iskoristite njegov potencijal i učinite svoj dom predivnim i jedinstvenim.

Ponudu tepiha pogledajte ovdje