tepihland terasa balkon uživanje

Terase i balkoni kao stvoreni za uživanje

Jutarnja kava na terasi ili čitanje na suncu u kasno poslijepodne? Biramo oboje. Što više vremena na svježem zraku, to bolje. Sad je pravo vrijeme da pripremite svoje balkone i terase za uživanciju u narednim mjesecima. Donosimo savjete i ideje koje će vas inspirirati za uređenje vanjskih prostora.

Vanjski tepih

Zadnjih godina popularnost vanjskih tepiha raste, pogotovo kad je riječ o uređenjima manjih balkona. To ne čudi jer vanjski tepih je jedan od najbržih načina za dodavanje boje, stila i malo unutarnje udobnosti na vanjski prostor. Kao što to čini u interijeru, tepih povezuje namještaj i na otvorenom.  Ako ponovite boje prisutne u susjednoj sobi, stvorit ćete ugodan osjećaj protoka. Vanjski tepisi vizualno povezuju prostore na otvorenom s unutarnjim, proširujući tako kvadrate vašeg doma. Ispunite svoj balkon osobnošću, dodajte malo topline i omekšajte tvrde površine.

Kod odabira vanjskog tepiha birajte one izrađene od sintetičkih materijala, poput polipropilena. Oni najbolje podnose vanjske uvjete.  Lako se čiste, neće izblijedjeti od sunčeve svjetlosti, a mogu podnijeti veliku vlagu i gust promet nogu.

Umjetna trava

Sve popularniji odabir za terase i balkone, umjetna trava dolazi u raznim nijansama i raznih debljina niti. Ova podna obloga odličan je odabir jer ne zahtijeva nikakvo posebno održavanje, osim povremenog čišćenja, a izgleda odlično. Zelenilo uvijek pruža dojam svježine, a trava pod nogama stvara nezamjenjivu ugodu. Možete ju postaviti i na zid kao ukrasni element ili kako biste se dodatno ogradili od znatiželjnih susjeda.

Vanjske zavjese

Bez obzira jeste li sretni vlasnik prostranog vrta ili imate samo mali komadić vanjskog prostora, uz vanjske zavjese uvijek možete dodati dozu elegancije. Osim toga, one su vrlo praktične. Pružaju privatnost i štite od sunca. Ne treba zanemariti činjenicu da zavjesama dodajete estetsku notu vašem vanjskom prostoru. Od prozirnih i svjetlucavih tkanina koje lagano vijore na ljetnom povjetarcu, do funkcionalnog i klasičnog platna koje pruža sjenu, izbori su neograničeni.

Ako postavljate zavjese na otvorenoj terasi koju koristite isključivo ljeti birajte materijale poput pamuka, organze, tila i lana. Ako je vaš balkon zatvoren staklom i zavjesom želite regulirati svjetlost, dobar odabir su rolo zavjese. One mogu biti od lakšeg materijala koji propušta puno svijetla i od gušćeg materijala koji će stvarati sjenu.

Kod uređenja vanjskih prostora ne zaboravite kako su oni nastavak vašeg unutarnjeg prostora. Prema tome, birajte boje i stil koji prati vaše unutarnje uređenje. Za manje balkone preporuka je odabir svijetlih pastelnih nijansi koji male prostore vizualno čine većima. Kod prostora koje koristite za odmor, kao što su terase i balkoni, prilagodite namještaj i tkanine opuštajućoj atmosferi. Materijali koji se lako čiste i održavaju u tom slučaju imaju prednost.