Trendovi u uređenju doma za 2022. godinu

Pod jakim utjecajem pandemijskih godina koje su promijenile način na koji radimo, zabavljamo se, ali i živimo, nastali su novi trendovi stanovanja i uređenja doma. Ekološka održivost, blagost prema sebi i prirodi, te razvoj individualnosti važniji su nego ikad. Donosimo kratak pregled najvećih trendova u svijetu interijera za godinu pred nama.

Vlastita izrada

Pandemijski uvjeti u posljednje dvije godine zatvorili su nas doma, stoga ne čudi da su se ljudi okrenuli hobijima i vlastitoj izradi dekoracija, pa čak i namještaja.  Trendovi u nadolazećoj godini daju prednost unikatnim dekorativnim predmetima i vlastitoj kreativnosti. Možete biti sigurni da nitko od vaših prijatelja neće posjedovati istu stvar.

Tamni naglasci

Budući da su posljednjih godina iznimno popularni minimalistički uređeni domovi u neutralnim i bijelim nijansama, tamni naglasci dolaze kao nadogradnja ovom trendu. Dizajneri interijera savjetuju  svijetle, neutralne boje za glavne elemente u prostoru, kao što su boje zidova i velike sofe, a crne akcente za kontrast.

Tekstura tkanine

Dugi boravak doma kao i rad od kuće utjecao je na još jedan trend u svijetu interijera i to onaj vezan uz odabir tkanina. Predviđa se veća upotreba iznimno ugodnih i mekanih materijala pa su vuna, baršun, runo i bukle ‘it’ tkanine za 2022.

Feel good prostori

Kad je riječ o nadolazećim trendovima dizajneri interijera su složni oko jednog: prostori moraju stvarati dobar osjećaj, baš kao što dobro izgledaju. Sve više pažnje posvećuje se osjetilnim doživljajima domova, kako mirišu, kakav ugođaj stvaraju te kako utječu na naše unutarnje stanje. Birajte materijale koji su ugodni koži, pustite prirodnu svjetlost i maksimalno uživajte u svom domu.

Inspirirano prirodom

Ljubav prema prirodi se nastavlja i jača je nego ikad. U uređenju interijera ove godine naglasak je na stvaranju umirujućeg okruženja s prirodnom rasvjetom i puno prirodnih elemenata. Ova povezanost s prirodom može se naglasiti kroz dekor usmjeren na biljke, zidne tapete i tkanine s uzorcima cvijeća i biljaka, kao i živim biljkama u prostoru. 

Eko održivost

Ekološki prihvatljivi materijali bit će popularniji nego ikada prije. Materijali koji su reciklirani, obnovljivi i etički dobiveni zaokupljaju sve veću pozornost posljednjih godina. Pokret za održivost okoliša i veća osviještenost prema prirodi rezultirat će sve većom upotrebom ekoloških materijala i tkanina. Sve su popularniji proizvodi više kvalitete jer duže traju, što je u konačnici financijski i ekološki odgovornije ponašanje.

Boja godine kao simbol tranzicije

Pantone Color Institute već 20 godina prema analizama na području psihologije boja, prepoznaje i odabire boje koje će obilježiti novu godinu. Tako Pantone tvrtkama i brendovima pruža smjernice za primjenu boja te predviđa globalne trendove.  Za 2022. godinu Pantone je odabrao boju nazvanu Very Peri. Riječ je spoju plave i crvene boje, u nijansi koja odražava postojanost i vjernost plave s energijom i uzbuđenjem crvene. Iz Pantone instituta naglašavaju kako je Very Peri simbol globalnog duha vremena, trenutka i tranzicije kroz koju prolazimo. Kako izlazimo iz intenzivnog razdoblja izolacije, naši se pojmovi i standardi mijenjaju, a naši fizički i digitalni životi spojeni su na nove načine. Iz Pantonea, nadalje, ističu važnost digitalnog dizajna koji nam pomaže da rastegnemo granice stvarnosti i otvara vrata dinamičnom virtualnom svijetu u kojem možemo istraživati i stvarati nove mogućnosti boja. Very Peri kao najsretnija i najtoplija od plavih nijansi, ilustrira fuziju modernog života i simbiozu digitalnog i fizičkog svijeta.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.