Ultra moderni ili tradicionalni Božić?

Božićno ukrašavanje uvijek  na isti način, iz godine u godinu, može postati dosadno. Blagdani su idealno vrijeme da unesete malo uzbuđenja u dom. Osvježite svoj tradicionalni blagdanski dekor uz moderne ideje koje će vas nadahnuti, stvorite vlastita pravila i započnete neku svoju novu tradiciju.

Crno – bijeli Božić

Zašto ove godine ne biste osvježili svoj prostor novim, neuobičajenim kombinacijama? Crno – bijela božićna drvca izgledaju lijepo i otkačeno. Ako se odlučite za crno drvce, koje je vrlo popularno u posljednje vrijeme, ukrasite ga bijelim i srebrnim ukrasima. Potpuno bijelo drvce ukrasite kontrastnim tamnim kuglicama. Osim crno–bijelog drvca stvorite ovaj moderni kontrast i u ostatku doma. Važno je da vodite računa o balansu. Mnogi dizajneri navode pravilo 70/30 kada je riječ o crno-bijelom dekoru. Odaberite dominantnu boju, a drugu upotrijebite kao boju naglaska. Na primjer, crnu sofu postavite na bež podove tapison suspense i svijetle zidove uz ostatak namještaja u bijeloj boji. Dodajte poneki crni ukras za balans, poput crnih zavjesa model mia.  Za one hrabrije, savršen odabir je crno-bijela prugasta tapeta, koja će se lijepo istaknuti uz akcente u crvenoj boji.

Skandinavski stil

Jedan od najpopularnijih stilova uređenja doma, onaj skandinavski primijenite i u svom Božićnom uređenju. On podrazumijeva puno takozvanog hyggea. U slučaju da ne znate što je hygge, riječ je o danskoj riječi koja opisuje udobnost, jednostavnost i lakoću življenja. Kako biste postigli taj cilj ovih blagdana držite se neutralnih tonova. Birajte zavjese, tepihe i tapisone u sivim, bijelim i crnim tonovima poput modela Madison, Rhapsody ili Heaven. Koristite puno zimzelenih i drugih tamnih biljaka, odaberite drveni namještaj svjetlijih tonova, poput breze. Kod dekoracija idite na geometrijske oblike, minimalni dizajn i vrlo malo uzoraka. Držite se prirodnih materijala poput pamuka model nature i lana model mandala.

Uradite sami

Ove godine ne morate u potragu za idealnim drvcem. Pokušajte ga sami izraditi i dajte mašti na volju. Uz nekoliko drvenih letvica, čekić i čavle izradite drvce koje može krasiti vaš stol ili kut prostorije, ovisno o veličini. Izađite u prirodu i pronađite grančice raznih veličina. Stavite ih u vazu i ukrasite kuglicama i drugim ukrasima. Ovo će lijepo izgledati kao središnji dio na stolu blagovaonice ili komode u dnevnom boravku. Prirodni božićni ukrasi odlično se uklapaju u jednostavno uređene moderne prostore u kojima prevladavaju svijetle, prirodne nijanse. Uklopit će se uz tepih mramornog uzorka i tapisone u neutralnim nijansama model obsession.

Vjerni tradiciji 

Ako ste, unatoč svim modernim idejama, uvijek vjerni tradicionalnom uređenju, dobra je stvar što s tradicijom za blagdane ne možete pogriješiti. Tradicionalno blagdansko uređenje čine drvce koje svjetluca od lampica i blista ukrašen ukrasima domaće izrade, a čitav dom je ispunjen vijencima, girlandama i mašnama. Blaga rasvjeta i svečani dekor stvaraju toplinu i ugodno ozračje. Puno tradicionalnih Božićnih ukrasa vjerojatno imate u kutijama u spremištu ili na tavanu. Iskoristite ih i to što više, to bolje. U tradicionalnim uređenjima teško da možete pretjerati s dekoracijama. Tradicionalna paleta boja podrazumijeva crvenu, zelenu, zlatnu i standardne božićne uzorke. Postavite crvene dekor zastore model Toyo uz bijele zavjese model Nature, odaberite mekane čupave tepihe u svijetlim nijansama, većeg Rhapsody ili manjeg formata čupavac koji se dobro kombiniraju uz karirane uzorke. 

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.

Prati nas: