Uređenje sobe za školarca za čistu peticu

Dječja soba koja je mirna za koncentraciju, živopisna za nadahnuće i organizirana kako bi smanjila distrakcije, olakšat će školske obaveze vašem školarcu. Bez obzira na veličinu prostora, uz poneke trikove uredite dječju sobu u kojoj će vaše dijete uživati.

Koju boju odabrati?

Boje nadahnjuju, uzbuđuju, smiruju, liječe, a nekad čak i uznemiruju. Prema tome, ne treba podcjenjivati važnost odabira prave boje za sobu vašeg školarca. Naravno da ćete uzeti u obzir želje vašeg djeteta, ali vodite računa da će brzo „prerasti“ omiljenu boju.

Zelena, plava i ružičasta su poželjne

Zelena boja djeluje umirujuće na dijete. Prema nekim istraživanjima, zelena boja može poboljšati djetetovu brzinu čitanja i razumijevanja. Poznato je i da zelena boja smanjuje tjeskobu, prema tome, koristite je u uređenju dječje sobe, koliko god vam je volja.

Plava boja ima suprotan učinak od crvene, smanjuje osjećaj tjeskobe i agresije te snižava krvni tlak i otkucaje srca. Djeci koja su sklona ispadima bijesa i problemima u ponašanju dobro će doći umirujući učinak plave sobe.

Iako se ružičasta obično povezuje sa sobama za djevojčice, ova boja ima umirujući ugođaj na oba spola. S obzirom na to da djeca uglavnom brzo iziđu iz „ružičaste faze“, koristite je radije na detaljima i ukrasnim tkaninama, zavjesama i tepisima koje ćete lako zamijeniti.

Oprezno s crvenom i žutom

Žuta boja se povezuje s osjećajima sreće i vedrine. Istraživanja povezuju ovu boju s motivacijom, nježnije žute nijanse mogu pomoći koncentraciji, a one svjetlije navodno poboljšavaju pamćenje. Ipak, pripazite s količinom jer žuta u velikim dozama može stvoriti osjećaj uznemirenosti, pa čak i poticati ljutnju. Crvena boja podiže energiju, povećava brzinu otkucaja srca i ubrzava disanje. Neka istraživanja sugeriraju da previše izlaganja crvenoj boji potiče agresivno ponašanje i nemogućnost fokusiranja, stoga ona možda nije najbolji odabir za dječje sobe.

Organizacija je pola posla

U sobama koje imaju više namjena, poput onih za školarce korisno je podijeliti prostoriju po zonama. U tome vam može pomoći nekoliko vizualnih trikova. Postavite zaseban tepih za svaku zonu. Onaj dio sobe koji je namijenjen za učenje primirite neutralnim, sivim nijansama koje djetetu neće odvraćati pažnju. U dijelu sobe za igru i zabavu možete postaviti nešto živahniji i kreativniji pod. Primjerice, šareni čupavi tepih ili umjetnu travu. Vizualno odvajanje postići ćete i postavljanjem ukrasne zidne tapete u jednu od zona. Ona će automatski izdvojiti prostor od ostatka.

Za bolju organizaciju i preglednost u prostoriji, ugradite police od poda do stropa. Police mogu sadržavati omiljene igračke, ali i sve potrepštine za učenje, knjige i ostali školski pribor. Organizatori koji se mogu objesiti preko vrata također vam mogu biti od velike pomoći. U njih možete pohraniti razne sitne potrepštine vašeg djeteta, što znači da će ih manje biti po podu

Vrijeme za igru 

Bez obzira na to što je vaše dijete odjednom veliki i ozbiljan školarac, ne zaboravite da je još uvijek i zaigrano dijete. Dječja soba će uvijek biti prostor za igru i zabavu u kojoj možete očekivati padove, skakanje i galamu. Mekani, deblji tepisi su poželjni, kao i zastori koji će u određenoj mjeri upijati zvuk. Također, ne zaboravite da dječja soba treba odisati osobnošću vašeg djeteta. Ipak je to njegov kutak svijeta, stoga mu dozvolite da sudjeluje u uređenju i pokušajte ispuniti i one želje koje nećete baš uvijek razumjeti.

Prvi saznajte sve novosti, akcije, popuste i trendove u Tepih landu. Prijavite se na naš newsletter i ne propustite odličnu ponudu pred nosom. Prijaviti se možete OVDJE.