tepih ili tapison

Vječna dilema – tapison ili tepih?

Tapison ili tepih? Teško pitanje i jako teška odluka, ako ne znate o čemu je riječ. Iako se na prvo oko  čini da je riječ o istom proizvodu drugačijih dimenzija i stilova, pravo značenje ovih riječi ipak krije mnogo više. Svaki od njih ima svoje prednosti, ali najveća razlika je u namjeni. Ne odgovara svaki tapison u svaku prostoriju kao što niti tepih ne odgovara svakom stilu uređenja ili vašim potrebama i željama.

Kako bi vam bolje  pojasnili terminologiju ova dva proizvoda složili smo popis koji će vam pomoći pri odluci.

Cijela prostorija ili samo dio?

S obzirom na to da podovi trpe najviše nepovoljnih uvjeta, tepih ili tapison mora biti od kvalitetnih i dugotrajnih materijala. Prva dilema koja se ovdje pojavljuje je – prekriti cijelu površinu poda ili samo dio? Za prekrivanje cijele površine poda potreban vam je tapison. On omogućuje lako prekrivanje površine od zida  do zida. Za samo neke dijelove možete izabrati tepih.

Prostorije u kojima se preporučuje tapison

Iako u svom domu možete birati što ćete odabrati, postoje neke prostorije za koje je tapison obavezan zbog svojih karakteristika. Tapisoni su jednostavni za održavanje, a neki sadrže zaštitu protiv prljanja. S obzirom na to da daju dodatnu toplinsku i zvučnu izolaciju najbolji je odabir za uredske prostore, sajmove, hotele i ostale javne objekte. Naravno, tapison možete postaviti i u svoj dom i zato je najpogodniji u dječjim sobama, dnevnom boravku, hodnicima i blagovaonici. Jednom riječju, svim najčešće prohodnim sobama.

tapison ili tepih                                tapison ili tepih

Prekrivaju nedostatke na podu

Neovisno imate li malu udubinu u laminatu ili mrlju od boja koju niste na vrijeme očistili, tapison ili tepih će sve prekriti. U slučaju estetskih ili mehaničkih nedostataka bolja je opcija tapison jer ne privlači previše pažnje. Dok tepih, ako je zanimljivog dezena može privući pažnju. Također ako želite naglasiti kvalitetan laminat, brodski pod ili neku sličnu podnu oblogu svakako je tepih pravi izbor za vas.

Veći izbor dezena

Mogućnost većeg odabira dezena je svakako prisutan ako se odlučite za tepih. U našoj ponudi možete pronaći svakakve uzorke od cvjetnih, prugica, krugova ili raznolikih kombinacija boja. Ako želite nešto jednostavno najbolju ponudu pronađite među tapisonima. Ovisno koji vam treba u našoj ponudi vjerujemo da ćete pronaći nešto za sebe.

Pogledajte našu ponudu tepiha i tapisona.