Crvena boja tepihland uređenje prostor dom

Sva moć crvene boje u uređenju prostora

Kao boja ljubavi i strasti, moći i odlučnosti, crvena možda ne odgovora svakome, ali sigurni smo da nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Crvena boja pripada spektru toplih boja, za koje možemo reći da bude emocije poput sreće, potiču optimizam, podižu energiju, ali mogu izazivati i ljutnju. U svakom slučaju, ova moćna boja privući će pažnju promatrača, i okretati glave u smjeru kojeg ona zadaje.

Značaj crvene u prostoru

Upotrebom crvene boje u uređenju prostora lako možete usmjeriti pažnju na određeni element. Ona stimulira ljude na donošenje odluka i potiče na kretanje. Za one koji se žele riješiti viška blagdanskih kilograma, sigurno je zanimljivo da crvena boja ubrzava metabolizam. U prisutnosti ove boje, ljudi su skloniji više jesti i razgovarati, ali i gubiti više kilograma, budući da crvena potiče trošenje energije.

Pametno kombinirajte

Svojim karakteristikama crvena boja je svakako zaslužila mjesto u uređenju kuhinje. Crvena bi u potpunosti mogla dominirati modernom, dinamičnom kuhinjom, pogotovo ako se kombinira uz bijelu, svijetlo sivu i srebrnu boju. Ovisno kakav posao radite, crveni zid u uredu ili sobi za sastanke, mogao bi biti odličan izbor. Odlučite se na nešto zagasitiju nijansu, primjerice na zidnoj tapeti. Ona će primiriti doživljaj, ali i dalje izgledati moćno i odvažno.

Dozirajte

Jedan od načina upotrebe crvene boje u dizajnu interijera je taj da se odlučite na samo jedan crveni komad ili detalj. Započnite s manjim komadom namještaja, primjerice foteljom ili stolicom. Kad je riječ o dnevnom boravku i prostorijama gdje provodite najviše vremena za odmor i druženje, razmislite o crvenim akcentima uređenja. Crveni tepisi zasigurno će ostaviti dramatičan dojam te obogatiti atmosferu sobe i izvrsna su osnova za ostatak uređenja.

Njegovo Visočanstvo crveni tepih

Od davnina crveni tepih nije bio namijenjen „običnim“ ljudima. Prostiranje tamnocrvenih staza navodno potječe još od drevne Grčke, a prema nekim predajama čak je i kralj oklijevao hodati “grimiznim putem” koji je postavljen pred njega, jer je „smrtnik“, a ne bog. Crvena boja se, stoga, oduvijek povezuje s prestižem i aristokracijom. Danas je crveni tepih sinonim za velike zvijezde i najsvečanije događaje. Zašto ne biste ovaj iskaz moći unijeli u vaše malo kraljevstvo?

Uz crveni tepih u interijeru najbolje odgovaraju neutralne nijanse zidova. Svijetle nijanse poput bijele, boje bjelokosti, i bež boje koje s bogatom nijansom poput crvene stvaraju pomalo dramatičan kontrast.

Crvena je idealna boja za naglaske u prostoru jer donosi živost i plijeni pažnju. Zbog snažnog utjecaja, crvenu u uređenju koristite umjereno. Pronalazak pravog mjesta i odabir pravih detalja u crvenim nijansama ključno je za maksimalnu iskoristivost ove odvažne boje.